Demonstranti zapalili državnu zgradu

Više stotina studenata i nastavnika je upalo u zgradu državne administracije u meksičkoj saveznoj državi Gerero na jugu zemlje i zapalilo je, protestujući protiv vlasti zbog nestanka 43 studenata, za koje se veruje da su ih oteli lokalni policajci povezani sa narko-kartelima, objavili su danas meksički mediji.

Svijet 14.10.2014 | 10:00
Demonstranti zapalili državnu zgradu

Demonstranti su zatražili da 43 studenta učiteljskog fakulteta iz države Gerero, koji su nestali 26. septembra, budu pušteni na slobodu, iako su prisutna strahovanja da bi u nekim od deset novootkrivenih masovnih grobnica mogla da se nalaze tela nekih od njih, prenela je agencija AP.

Na fotografijama sa lica mesta se mogu videti plamen i gusti oblak dima kako se izdižu iznad zgrade lokalne administracije u prestonici Gerera, Čilpansingu. Vatrogasci pokušavaju da ugase požar.

Portparol regionalne vlade Gerera Hose Viljanueva Mansanares je izjavio da su članovi sindikata prosvetnih radnika pokušali da uđu u lokalni parlament, ali je to sprečila interventna policija, nakon čega su se demonstranti uputili u sedište državne vlade.

Oni su zatim, uz podršku više stotina studenata učiteljskog fakulteta iz grada Ajotsinapa, blokirali tu zgradu, upali u nju naoružani šipkama, kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Ovo najnovije nasilje usledilo je dve nedelje pošto je policija u gradu Iguali, takođe u državi Gerero, otvorila vatru na studente, pri čemu je život izgubilo najmanje šestoro mladih ljudi.

Svedoci su tada izjavili da je policija odvela više desetina studenata na nepoznatu lokaciju, a oni od tada nisu viđeni. Svedoci navode i da policajci koji su odveli studente sarađuju sa lokalnim narko-kartelom, Gereros Unidos.

U Gereru se sinoć dogodio još jedan incident kad je policija otvorila vatru na jednog studenta iz Nemačke i ranila ga.

Žrtva, Kim Fric Kajzer, student je na razmeni na Tehnološkom fakultetu u Montereju, izjavio je rektor te ustanove Pedro Grasa.

Kajzer se u kombiju zajedno sa drugim studentima, jednim Nemcem, dvojicom Francuza i šestoricom Meksikanaca, vraćao iz Akapulka prema Montereju, a prošli su kroz Čilpansingo neposredno nakon nemira.

Policija je pokušala da zaustavi kombi, navodeći da su čuli nešto što je zvučalo kao pučanj, pa su otvorili vatru na studente. Oni su, misleći da neko pokušava da ih kidnapuje, ubrzali.

Kajzer nije teže povređen, a najverovatnije se radi o zameni identiteta, navela je policija.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar