Печени кестен уклања неуролошка оштећења

Кестење је склоно да одржава оптималан ниво доброг холестерола у организму, док лош холестерол смањује.

Здравље 12.10.2014 | 18:10
Печени кестен уклања неуролошка оштећења

Ускоро почиње сезона кестења, а сви љубитељи ове намирнице тачно знају где могу да нађу своје омиљене уличне продавце кестења. Не само да су добро средство за загревање, већ су врло делотворни за наш организам.

КЕСТЕЊЕ "ПОДРЖАВА" ЦЕЛИЈАЧНУ БОЛЕСТ
Кестење не садржи глутен, врло чест протеин у житарицама, који је врло ризичан за танко црево и изазива низ алергијских и неподношљивих симптома.

КЕСТЕЊЕ ЈЕ БОГАТО УГЉЕНИМ ХИДРАТИМА
Они су сложене структуре, па је њихов извор јако тешко може пронаћи. Познати су да одржавају оптималан ниво шећера у крви и имају способност да дају посебну енергију телу и држи хиперактивни дух.

СНИЖАВАЈУ ХОЛЕСТЕРОЛ
Порција кестења садржи око 21% препоручене дозе прехрамбених влакана, која је неопходна како бисмо имали дозвољен ниво масти у организму. Богати су мононезасићеним масним киселинама, као што је олеинска киселина. Студије показују да помажу у равнотежи доброг холестерола (ХДЛ), док смањују лош (ЛДЛ).

БОГАТ ИЗВОР АНТИОКСИДАНСА
Кестени су богати витамином Ц, јер је то једини орашасти плод који га садржи. Љубитељи кестења сигурно имају беле зубе, јаке кости и јаке крвне жиле. У случају да вам је нападнут имуни систем, једите кестење јер они штите организам од слободних радикала. Смањују ризик и од неких врста рака и болести срца.

Порција кестења представља 35% препоручене дневне количине фолне киселине која има важну улогу у спречавању неуролошких оштећења на фетусу, што га чини најбољим избором за труднице.

Коментари / 0

Оставите коментар