Малала посветила Нобелову награду дјеци чији се глас не чује

Пакистанска девојчица Малала Јусуфзаи, активисткиња за право на образовање, посветила је Нобелову награду за мир свој дјеци свијета чији се глас не чује и позвала премијере Индије и Пакистана да, у име мира, присуствују церемонији додјеле награде.

Свијет 11.10.2014 | 09:34
Малала посветила Нобелову награду дјеци чији се глас не чује

Малала (17), која је сазнала да је добила Нобелову награду за мир док је била на часу хемије у школи у Бирмингему, рекла је да је почаствована, јер је најмлађи и први грађанин Пакистана, коме је припало ово признање.

"Награда припада свој дјеци чији се глас не чује, а чије гласове треба чути", поручила је Малала на конференцији за новинаре одржаној јуче после часова, које није желела да пропусти.

Малала је дошла у Велику Британију из Пакистана, на лијечење, пошто су је талибански борци у октобру 2012. погодили у главу, у покушају да је ућуткају у кампањи за права девојака на образовање.

Попевши се на кутију, како би могла да дохвати подијум главне бирмингемска библиотеке, Малала се нашалила да јој Нобелова награда неће помоћи на предстојећим испитима.

"Осећам се још моћније, јер ова награда није само комад метала или медаља коју носите или признање које држите у својој соби. То је за мене охрабрење да идем даље", поручила је Малала.

Норвешки Нобелов комитет додјелио је ове године награду Малали и индијском борцу за права детета Кајлашу Сатиартију због њихове борбе за образовање дјеце и против њиховог угњетавања.

Малала је рекла да је већ разговарала са Сатиартијем - нашаливши се да није могла да изговори његово име - како би могли да раде заједно и покушају да смање напетост између својих земаља.

Малала је, такође, позвала индијског премијера Нарендра Модија и пакистанског Наваза Шарифа, да у децембру присуствују церемонији уручења Нобелове награде.

Коментари / 0

Оставите коментар