Malala posvetila Nobelovu nagradu djeci čiji se glas ne čuje

Pakistanska devojčica Malala Jusufzai, aktivistkinja za pravo na obrazovanje, posvetila je Nobelovu nagradu za mir svoj djeci svijeta čiji se glas ne čuje i pozvala premijere Indije i Pakistana da, u ime mira, prisustvuju ceremoniji dodjele nagrade.

Svijet 11.10.2014 | 09:34
Malala posvetila Nobelovu nagradu djeci čiji se glas ne čuje

Malala (17), koja je saznala da je dobila Nobelovu nagradu za mir dok je bila na času hemije u školi u Birmingemu, rekla je da je počastvovana, jer je najmlađi i prvi građanin Pakistana, kome je pripalo ovo priznanje.

"Nagrada pripada svoj djeci čiji se glas ne čuje, a čije glasove treba čuti", poručila je Malala na konferenciji za novinare održanoj juče posle časova, koje nije želela da propusti.

Malala je došla u Veliku Britaniju iz Pakistana, na liječenje, pošto su je talibanski borci u oktobru 2012. pogodili u glavu, u pokušaju da je ućutkaju u kampanji za prava devojaka na obrazovanje.

Popevši se na kutiju, kako bi mogla da dohvati podijum glavne birmingemska biblioteke, Malala se našalila da joj Nobelova nagrada neće pomoći na predstojećim ispitima.

"Osećam se još moćnije, jer ova nagrada nije samo komad metala ili medalja koju nosite ili priznanje koje držite u svojoj sobi. To je za mene ohrabrenje da idem dalje", poručila je Malala.

Norveški Nobelov komitet dodjelio je ove godine nagradu Malali i indijskom borcu za prava deteta Kajlašu Satiartiju zbog njihove borbe za obrazovanje djece i protiv njihovog ugnjetavanja.

Malala je rekla da je već razgovarala sa Satiartijem - našalivši se da nije mogla da izgovori njegovo ime - kako bi mogli da rade zajedno i pokušaju da smanje napetost između svojih zemalja.

Malala je, takođe, pozvala indijskog premijera Narendra Modija i pakistanskog Navaza Šarifa, da u decembru prisustvuju ceremoniji uručenja Nobelove nagrade.

Komentari / 0

Ostavite komentar