ЕП, квал.: Славе Хрвати, замало брука Холанђана!

У квалификацијама за Европско првенство 2016. фудбалери Холандије избегли су бруку и преокретом у финишу савладали селекцију Казахстана са 3:1, док је Италија победила Азебејџан са 2:1, а сва три гола постигао је Ђорђо Кјелини. Хрватска је славила на гостовању Бугарској са 0:2, док се Босна и Херцеговина из Велса вратила са бодом - 0:0.

Фудбал 10.10.2014 | 23:15
ЕП, квал.: Славе Хрвати, замало брука Холанђана!

"Лале" су одиграле полувреме за заборав на свом терену, а навијачи на Амстердам арени су у неверици посматрали како су Казахстанци дошли до вођства из јединог ударца ка голу за целу утакмицу.

После корнера Карповича са десне најспретнији у гужви био је Абдулин и главом послао лопту од пречку у мрежу Силесена. Холанђани су опседали гол гостију, а Гус Хидинк је направио прави потез увођење Клас-Јана Хунтелара.

Искусни нападач је за само шест минута проведених на терену анулирао заостатак ударцем главом на асистенцију Афелаја, да би Казахстанци од 64. минута остали без поцрвенелог Џолхијева због преоштрог прекршаја са леђа.

До потпуног преокрета дошло је у последњих осам минута пошто је Афелај са дистанце погодио доњи леви угао, а Ван Перси из пенала поставио коначних 3:1.

Мало је недостајало да Италија разочара своје навијаче, али је попут Холандије успела да се извуче, а дуел у Палерму потпуно је обележио Ђорђо Кјелини.

Андреа Пирло је одиграо 113. меч за азуре и пробио се на четврто место по броју наступа испред легендарног Дина Зофа, али га је његов саиграч из Јувентуса бацио у други план са три поготка, од чега је један завршио иза леђа Буфона.

Кјелини је најпре у финишу првог полувремена после корнера управо Пирла из левог угла довео Италију у вођство, а навијаче на стадиону "Ренцо Барбера" шокирао је неспретном реакцијом и аутоголом у 75. минуту.

Он је тако поновио успех Фернанда Јера из 1999. године и постигао гол и аутогол на једном мечу квалификација за ЕУРО, а нада Азербејџанаца да могу до бода нестала је седам минута касније.

Искусни штопер се искупио за кикс и на центаршут Ђовинка са десне стране главом закуцао лопту под пречку за тријумф од 2:1.

Гостовање Хрватске у Бугарској обележили су нереди у Софији уочи утакмице, у којима су наводно учествовали и навијачи Партизана, као и инциденти на трибинама стадиона "Васил Левски", пошто су се навијачи две репрезентације гађали бакљама у првом полувремену.

Након интервенције полиције и играча који су смиривали хулигане, и краткотрајног прекида, сусрет је настављен, а "ватрени" су дошли до сва три бода.

Тренутак одлуке одиграо се у 36. минуту када је Ракитић извео прекид са десне стране на другу стативу, Перишић је главом спустио лопту у петерац, а Бодуров је послао у своју мрежу за коначних 0:1.

Герет Бејл на четири сусрета са Асмиром Беговићем није успео да га матира, тада у Премијер лиги, а мрежу му није затресао ни у окршају Велса и Босне и Херцеговине - 0:0.

Наше комшије однеле су бод са гоставања у Кардифу иако су доминирале и биле боље током целе утакмице, а у самом финишу управо је голман "змајева" спасао бод одбранивши снажну дијагоналу Бејла у судијској надокнади.

Са друге стране Белгија је остварила најубедљивију победу и са 6:0 декласирала Андору на свом терену. По два гола постигли су Кевин де Брујне и Дрис Мертенс, док су мрежу слабашног ривала по једном затресли Насер Чадли и Дивок Ориги.

Квалификације за ЕУРО2016:
Група А:
Летонија - Исланд 0:3 (0:0)
(Сигурдсон 66, Гунарсон 77, Гисласон 90)
Холандија - Казахстан 3:1 (0:1)
(Хунтелар 62, Афелај 82, Ван Перси 89пен - Абдулин 17)
Турска - Чешка 1:2 (1:1)
(Булут 8 - Сивок 15, Докал 58)
Група Б:
Белгија - Андора 6:0 (3:0)
(Де Брујне 31пен, 34, Чадли 37, Ориги 59, Мертенс 65,68)
Кипар - Израел 1:2 (0:2)
(Макридес 67 - Дамари 38, Бен Хаим 45)
Велс - БиХ 0:0
Група Х:
Бугарска - Хрватска 0:1 (0:1)
(Бодуров 36 а.г.)
Италија - Азербејџан 2:1 (1:0)
(Кјелини 44, Кјелини 82 - Кјелини 75 а.г.)
Малта - Норвешка 0:3 (0:2)
(Дели 22, Кинг 26,49)

Коментари / 0

Оставите коментар