EP, kval.: Slave Hrvati, zamalo bruka Holanđana!

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. fudbaleri Holandije izbegli su bruku i preokretom u finišu savladali selekciju Kazahstana sa 3:1, dok je Italija pobedila Azebejdžan sa 2:1, a sva tri gola postigao je Đorđo Kjelini. Hrvatska je slavila na gostovanju Bugarskoj sa 0:2, dok se Bosna i Hercegovina iz Velsa vratila sa bodom - 0:0.

Fudbal 10.10.2014 | 23:15
EP, kval.: Slave Hrvati, zamalo bruka Holanđana!

"Lale" su odigrale poluvreme za zaborav na svom terenu, a navijači na Amsterdam areni su u neverici posmatrali kako su Kazahstanci došli do vođstva iz jedinog udarca ka golu za celu utakmicu.

Posle kornera Karpoviča sa desne najspretniji u gužvi bio je Abdulin i glavom poslao loptu od prečku u mrežu Silesena. Holanđani su opsedali gol gostiju, a Gus Hidink je napravio pravi potez uvođenje Klas-Jana Huntelara.

Iskusni napadač je za samo šest minuta provedenih na terenu anulirao zaostatak udarcem glavom na asistenciju Afelaja, da bi Kazahstanci od 64. minuta ostali bez pocrvenelog Džolhijeva zbog preoštrog prekršaja sa leđa.

Do potpunog preokreta došlo je u poslednjih osam minuta pošto je Afelaj sa distance pogodio donji levi ugao, a Van Persi iz penala postavio konačnih 3:1.

Malo je nedostajalo da Italija razočara svoje navijače, ali je poput Holandije uspela da se izvuče, a duel u Palermu potpuno je obeležio Đorđo Kjelini.

Andrea Pirlo je odigrao 113. meč za azure i probio se na četvrto mesto po broju nastupa ispred legendarnog Dina Zofa, ali ga je njegov saigrač iz Juventusa bacio u drugi plan sa tri pogotka, od čega je jedan završio iza leđa Bufona.

Kjelini je najpre u finišu prvog poluvremena posle kornera upravo Pirla iz levog ugla doveo Italiju u vođstvo, a navijače na stadionu "Renco Barbera" šokirao je nespretnom reakcijom i autogolom u 75. minutu.

On je tako ponovio uspeh Fernanda Jera iz 1999. godine i postigao gol i autogol na jednom meču kvalifikacija za EURO, a nada Azerbejdžanaca da mogu do boda nestala je sedam minuta kasnije.

Iskusni štoper se iskupio za kiks i na centaršut Đovinka sa desne strane glavom zakucao loptu pod prečku za trijumf od 2:1.

Gostovanje Hrvatske u Bugarskoj obeležili su neredi u Sofiji uoči utakmice, u kojima su navodno učestvovali i navijači Partizana, kao i incidenti na tribinama stadiona "Vasil Levski", pošto su se navijači dve reprezentacije gađali bakljama u prvom poluvremenu.

Nakon intervencije policije i igrača koji su smirivali huligane, i kratkotrajnog prekida, susret je nastavljen, a "vatreni" su došli do sva tri boda.

Trenutak odluke odigrao se u 36. minutu kada je Rakitić izveo prekid sa desne strane na drugu stativu, Perišić je glavom spustio loptu u peterac, a Bodurov je poslao u svoju mrežu za konačnih 0:1.

Geret Bejl na četiri susreta sa Asmirom Begovićem nije uspeo da ga matira, tada u Premijer ligi, a mrežu mu nije zatresao ni u okršaju Velsa i Bosne i Hercegovine - 0:0.

Naše komšije odnele su bod sa gostavanja u Kardifu iako su dominirale i bile bolje tokom cele utakmice, a u samom finišu upravo je golman "zmajeva" spasao bod odbranivši snažnu dijagonalu Bejla u sudijskoj nadoknadi.

Sa druge strane Belgija je ostvarila najubedljiviju pobedu i sa 6:0 deklasirala Andoru na svom terenu. Po dva gola postigli su Kevin de Brujne i Dris Mertens, dok su mrežu slabašnog rivala po jednom zatresli Naser Čadli i Divok Origi.

Kvalifikacije za EURO2016:
Grupa A:
Letonija - Island 0:3 (0:0)
(Sigurdson 66, Gunarson 77, Gislason 90)
Holandija - Kazahstan 3:1 (0:1)
(Huntelar 62, Afelaj 82, Van Persi 89pen - Abdulin 17)
Turska - Češka 1:2 (1:1)
(Bulut 8 - Sivok 15, Dokal 58)
Grupa B:
Belgija - Andora 6:0 (3:0)
(De Brujne 31pen, 34, Čadli 37, Origi 59, Mertens 65,68)
Kipar - Izrael 1:2 (0:2)
(Makrides 67 - Damari 38, Ben Haim 45)
Vels - BiH 0:0
Grupa H:
Bugarska - Hrvatska 0:1 (0:1)
(Bodurov 36 a.g.)
Italija - Azerbejdžan 2:1 (1:0)
(Kjelini 44, Kjelini 82 - Kjelini 75 a.g.)
Malta - Norveška 0:3 (0:2)
(Deli 22, King 26,49)

Komentari / 0

Ostavite komentar