Булози добили воду у 21.вијеку

У селу Булози у општини Источни Стари Град данас је свечано отворен примарни водовод који ће становницима тог села коначно омогућити текућу воду у кућама.

Република Српска 10.10.2014 | 17:27
Булози добили воду у 21.вијеку

Пројекат изградње водовода почео је прије 5 година и поред тешке економске ситуације завршен је средствима ове изузетно неразвијене општине.

Село Булози у општини Источни Стари Град налази се између Пала и федералног Сарајева али тек данас, у другој деценији 21. вијека становници су добили водовод.

,,Патња је била велика. Људи су у брентачама доносили воду, на леђима, али ко чека дочека'', каже мјештанин Булога Зоран Обрадовић.

,,Морали смо чекати 21. вијек да добијемо воду, али смо је добили захваљујући напорима руководства општине. Ово је изузетно важно за овај народ, јер створили су се услови за нормалан живот'', истиче предсједник Мјесне заједнице Булози Дане Петровић.

Свечаним отварањем водовода завршена је прва фаза изградње у оквиру које су инсталисани капитажа од 30 кубика, те два резервоара запремине 75 и 25 кубика.

,,Укупна дужина цјевовода је 9 км. Примарна мрежа је готова и сада остаје да се ради на секундарној мрежи како би се омогућио прикључак потрошачима'', каже Петко Вуковић извођач радова на Водоводу.

Изградња водовода за Мјесну заједницу Булози почла је прије 5 година и општина Источни Стари Град до сада је у пројекат уложила преко 300 хиљада марака. Од Владе Републике Српске умјесто помоћи добили су опструкцију. Буџет ове изразито неразвијене општине смањен је за 38% због смањења издвајања прихода од индиректних пореза.

Ипак осим овог водовода општина је успјешно провела још 5 значајних инфраструктурних пројеката који су побољшали живот становника.

,,Општина Источни Стари Град ове године уложила је 500 хиљада марака у инфраструктуру и на то смо поносни. Поносни смо и на јединство становника, али и одборника у Скупштини општине јер су сви пројекти једногласно усвојени без обзира на страначку припадност. То доказује да је спас у једниству народа, како у овако малим неразвијеним општинама тако и у цијелој Републици Српској'', истиче начелник општине Бојо Гашановић.

И поред тешке економске ситуације руководство општине прави планове за нове инвестиције. У питању је улагање у пољопривреду, производњу здраве хране и остале гране привреде које ће омогућити останак становништва на овом простору.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Војвода.

10.10.2014 19:42

Случајно знам,то мало,идилично српско село,са добрим домаћинима,планинским .амбијентом.Влада им није помогла управо зато што њих такав народ не занима.Интересују их само Лакташи..и њихови пролетери.Нека вам је срећно добри људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.05.2015 19:53

Војводо, Влада је дала око 700-800 хиљада марака и водовод је требало давно бити заврсен, ста даље коментарисати...

Name

драган

24.03.2015 09:47

Влада је помогла и те како, а друго је питање ста је урадјено са тим парама,..да је било домацинског односа према новцу сви местани села Булози би имали до данас воду..врпца се пресеца када је неки пројекат готов комплетно, а ово је било само маркетински и бацање прасине народу у оци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

булозанин

24.03.2015 09:51

Булози нису добили воду како писе у наслови, добице је оног дана кад местани буду натоцили цасу воде у својој куци са овог водовода у изградњи....

ОДГОВОРИТЕ