Bulozi dobili vodu u 21.vijeku

U selu Bulozi u opštini Istočni Stari Grad danas je svečano otvoren primarni vodovod koji će stanovnicima tog sela konačno omogućiti tekuću vodu u kućama.

Republika Srpska 10.10.2014 | 17:27
Bulozi dobili vodu u 21.vijeku

Projekat izgradnje vodovoda počeo je prije 5 godina i pored teške ekonomske situacije završen je sredstvima ove izuzetno nerazvijene opštine.

Selo Bulozi u opštini Istočni Stari Grad nalazi se između Pala i federalnog Sarajeva ali tek danas, u drugoj deceniji 21. vijeka stanovnici su dobili vodovod.

,,Patnja je bila velika. Ljudi su u brentačama donosili vodu, na leđima, ali ko čeka dočeka'', kaže mještanin Buloga Zoran Obradović.

,,Morali smo čekati 21. vijek da dobijemo vodu, ali smo je dobili zahvaljujući naporima rukovodstva opštine. Ovo je izuzetno važno za ovaj narod, jer stvorili su se uslovi za normalan život'', ističe predsjednik Mjesne zajednice Bulozi Dane Petrović.

Svečanim otvaranjem vodovoda završena je prva faza izgradnje u okviru koje su instalisani kapitaža od 30 kubika, te dva rezervoara zapremine 75 i 25 kubika.

,,Ukupna dužina cjevovoda je 9 km. Primarna mreža je gotova i sada ostaje da se radi na sekundarnoj mreži kako bi se omogućio priključak potrošačima'', kaže Petko Vuković izvođač radova na Vodovodu.

Izgradnja vodovoda za Mjesnu zajednicu Bulozi počla je prije 5 godina i opština Istočni Stari Grad do sada je u projekat uložila preko 300 hiljada maraka. Od Vlade Republike Srpske umjesto pomoći dobili su opstrukciju. Budžet ove izrazito nerazvijene opštine smanjen je za 38% zbog smanjenja izdvajanja prihoda od indirektnih poreza.

Ipak osim ovog vodovoda opština je uspješno provela još 5 značajnih infrastrukturnih projekata koji su poboljšali život stanovnika.

,,Opština Istočni Stari Grad ove godine uložila je 500 hiljada maraka u infrastrukturu i na to smo ponosni. Ponosni smo i na jedinstvo stanovnika, ali i odbornika u Skupštini opštine jer su svi projekti jednoglasno usvojeni bez obzira na stranačku pripadnost. To dokazuje da je spas u jednistvu naroda, kako u ovako malim nerazvijenim opštinama tako i u cijeloj Republici Srpskoj'', ističe načelnik opštine Bojo Gašanović.

I pored teške ekonomske situacije rukovodstvo opštine pravi planove za nove investicije. U pitanju je ulaganje u poljoprivredu, proizvodnju zdrave hrane i ostale grane privrede koje će omogućiti ostanak stanovništva na ovom prostoru.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vojvoda.

10.10.2014 19:42

Slučajno znam,to malo,idilično srpsko selo,sa dobrim domaćinima,planinskim .ambijentom.Vlada im nije pomogla upravo zato što njih takav narod ne zanima.Interesuju ih samo Laktaši..i njihovi proleteri.Neka vam je srećno dobri ljudi..

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.05.2015 19:53

Vojvodo, Vlada je dala oko 700-800 hiljada maraka i vodovod je trebalo davno biti zavrsen, sta dalje komentarisati...

Name

dragan

24.03.2015 09:47

Vlada je pomogla i te kako, a drugo je pitanje sta je uradjeno sa tim parama,..da je bilo domacinskog odnosa prema novcu svi mestani sela Bulozi bi imali do danas vodu..vrpca se preseca kada je neki projekat gotov kompletno, a ovo je bilo samo marketinski i bacanje prasine narodu u oci...

ODGOVORITE
Name

bulozanin

24.03.2015 09:51

Bulozi nisu dobili vodu kako pise u naslovi, dobice je onog dana kad mestani budu natocili casu vode u svojoj kuci sa ovog vodovoda u izgradnji....

ODGOVORITE