Косово: Или нови избори или немири?

Поједини међународни представници сматрају да су ванредни избори на Косову и Метохију једино решење за политичку кризу, пише ''Блиц'' на албанском језику.

Србија 10.10.2014 | 18:13
Косово: Или нови избори или немири?

У међународним круговима страхују од ескалације кризе, а како се наводи, безбедносно стање би могло бити веома угрожено ако се не постигне договор.

Лист подсећа да су о свему обавештени Брисел и Вашингтон, чијим званичницима је, како пише ''Блиц'', дато до знања да би у случају продубљивања кризе можда најбоље решење било ''да се иде на нове изборе".

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Сехоли рекао је за ''ТВ Центар'' у Чаглавици да коалициони блок ВЛАН све више добија грађанску подршку и да су могући немири, уколико Тачијев ДПК не попусти.

Косово, сматра Шехоли, иде према томе да банкротира уколико не буде формирана нова влада.

''Знамо да такве ситуације потом производе немире и револуције", рекао је Сехоли, а пренео "Радио КиМ".

Преседница Косова Атифете Јахјага поново је почела консултације с лидерима политичких парламентарних странака на Косову, како би се решила институционална криза у покрајини.

Она се састала с лидером ДСК Исом Мустафом, а чланица председништва те партије Теута Сахачију рекла је да "Косово није у политичкој кризи, јер постоји парламентарна већина".

"Добро је што се коначно прича о роковима", рекла је, али није навела да ли постоји неки рок за превазилажење ''политичког чвора''.

Избори, према Сахтачији, уопште нису опција, јер постоји парламентарна већина и управо због тога Косово није у кризи, пренели су медији у Приштини.

Раније данас, преседница Косова примила је делегацију ДПК, а пре тога разговарала је с лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем.

Хашим Тачи је после састанка рекао новинарима да је председница Косова само слушала, а да је ДПК изразила спремност за излазак из политичког чвора путем дијалога с политичким субјектима уважавајући Устав и одлуку Уставног суда за формирање институција.


Коментари / 0

Оставите коментар