Kosovo: Ili novi izbori ili nemiri?

Pojedini međunarodni predstavnici smatraju da su vanredni izbori na Kosovu i Metohiju jedino rešenje za političku krizu, piše ''Blic'' na albanskom jeziku.

Srbija 10.10.2014 | 18:13
Kosovo: Ili novi izbori ili nemiri?

U međunarodnim krugovima strahuju od eskalacije krize, a kako se navodi, bezbednosno stanje bi moglo biti veoma ugroženo ako se ne postigne dogovor.

List podseća da su o svemu obavešteni Brisel i Vašington, čijim zvaničnicima je, kako piše ''Blic'', dato do znanja da bi u slučaju produbljivanja krize možda najbolje rešenje bilo ''da se ide na nove izbore".

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Seholi rekao je za ''TV Centar'' u Čaglavici da koalicioni blok VLAN sve više dobija građansku podršku i da su mogući nemiri, ukoliko Tačijev DPK ne popusti.

Kosovo, smatra Šeholi, ide prema tome da bankrotira ukoliko ne bude formirana nova vlada.

''Znamo da takve situacije potom proizvode nemire i revolucije", rekao je Seholi, a preneo "Radio KiM".

Presednica Kosova Atifete Jahjaga ponovo je počela konsultacije s liderima političkih parlamentarnih stranaka na Kosovu, kako bi se rešila institucionalna kriza u pokrajini.

Ona se sastala s liderom DSK Isom Mustafom, a članica predsedništva te partije Teuta Sahačiju rekla je da "Kosovo nije u političkoj krizi, jer postoji parlamentarna većina".

"Dobro je što se konačno priča o rokovima", rekla je, ali nije navela da li postoji neki rok za prevazilaženje ''političkog čvora''.

Izbori, prema Sahtačiji, uopšte nisu opcija, jer postoji parlamentarna većina i upravo zbog toga Kosovo nije u krizi, preneli su mediji u Prištini.

Ranije danas, presednica Kosova primila je delegaciju DPK, a pre toga razgovarala je s liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

Hašim Tači je posle sastanka rekao novinarima da je predsednica Kosova samo slušala, a da je DPK izrazila spremnost za izlazak iz političkog čvora putem dijaloga s političkim subjektima uvažavajući Ustav i odluku Ustavnog suda za formiranje institucija.


Komentari / 0

Ostavite komentar