Антиевропска странка у британском парламенту

Британска Странка за независност /УКИП/, која је оријентисана против ЕУ, освојила је први мандат у Парламенту и скоро побиједила на још једном гласању, што представља пријетњу двјема водећим партијама на националним изборима сљедеће године.

Свијет 10.10.2014 | 10:45
Антиевропска странка у британском парламенту

УКИП се залаже за иступање Британије из ЕУ и стриктно ограничавање имиграције. Убједљива побједа у Клактону и добар резултат на сјеверу Енглеске представљају изненађење за британску политичку јавност.

У Клактону је ова странка добила више од 60 одсто гласова, док 2010. године није ни учествовала на изборима у овом подручју. У Хејвуду, на сјеверу Енглеске, традиционалном упоришту опозиционе Лабуристичке странке, добила је скоро 39 одсто гласова, док је 2010. године имала само три одсто.

"Не постоји ништа што не можемо да постигнемо", изјавио је Даглас Карсвел, нови посланик у Парламенту из УКИП, пренио је АФП. Он је рекао новинарима да подржава "власт народа и власт за народ".

"Влада више не може да претпоставља да зна шта је добро за оне којима управља", рекао је Карсвел и најавио да "промјене долазе".

Процјењује се да би на изборима у мају сљедеће године УКИП могла да освоји око 12 посланичких мјеста у Парламенту од 650 посланика.

Њен успјех могао би да подијели гласачко тијело десног центра, а можда и један дио љевице, што би онемогућило лабуристима или конзервативцима да остваре већину у Парламенту.

Лист "Гардијан" пише да је отворено ново поглавље у британској политици и да је, уз либерале, зелене и шкотске националисте, могуће рећи да је Британија већ достигла политички систем са шест странака.

"Рјешење за оно што ово може да значи у политици једноставно је као рјешавање Рубикове коцке", закључује лист.

Коментари / 0

Оставите коментар