Antievropska stranka u britanskom parlamentu

Britanska Stranka za nezavisnost /UKIP/, koja je orijentisana protiv EU, osvojila je prvi mandat u Parlamentu i skoro pobijedila na još jednom glasanju, što predstavlja prijetnju dvjema vodećim partijama na nacionalnim izborima sljedeće godine.

Svijet 10.10.2014 | 10:45
Antievropska stranka u britanskom parlamentu

UKIP se zalaže za istupanje Britanije iz EU i striktno ograničavanje imigracije. Ubjedljiva pobjeda u Klaktonu i dobar rezultat na sjeveru Engleske predstavljaju iznenađenje za britansku političku javnost.

U Klaktonu je ova stranka dobila više od 60 odsto glasova, dok 2010. godine nije ni učestvovala na izborima u ovom području. U Hejvudu, na sjeveru Engleske, tradicionalnom uporištu opozicione Laburističke stranke, dobila je skoro 39 odsto glasova, dok je 2010. godine imala samo tri odsto.

"Ne postoji ništa što ne možemo da postignemo", izjavio je Daglas Karsvel, novi poslanik u Parlamentu iz UKIP, prenio je AFP. On je rekao novinarima da podržava "vlast naroda i vlast za narod".

"Vlada više ne može da pretpostavlja da zna šta je dobro za one kojima upravlja", rekao je Karsvel i najavio da "promjene dolaze".

Procjenjuje se da bi na izborima u maju sljedeće godine UKIP mogla da osvoji oko 12 poslaničkih mjesta u Parlamentu od 650 poslanika.

Njen uspjeh mogao bi da podijeli glasačko tijelo desnog centra, a možda i jedan dio ljevice, što bi onemogućilo laburistima ili konzervativcima da ostvare većinu u Parlamentu.

List "Gardijan" piše da je otvoreno novo poglavlje u britanskoj politici i da je, uz liberale, zelene i škotske nacionaliste, moguće reći da je Britanija već dostigla politički sistem sa šest stranaka.

"Rješenje za ono što ovo može da znači u politici jednostavno je kao rješavanje Rubikove kocke", zaključuje list.

Komentari / 0

Ostavite komentar