Идеалне дестинације за љубитеље умјетности

Читаоци магазина Цонде Наст Травелер одабрали су омиљене дестинације које су идеалне за уживање у уметности и култури.Реч је о светским центрима плеса, музике, позоришта и музеја, који су на листи свим истинским љубитељима уметности. Неке од дестинација које вам представљамо освојиле су исти број бодова и зато деле исто место на листи.

Путовања 10.10.2014 | 08:13
Идеалне дестинације за љубитеље умјетности

10. Сијена, Италија - Прво су је насељавали Етрурци, а затим Римљани. Овај град на тосканским брдима провео је 400 година као независна република.Сијена је постала чувена по Пјаци дел Кампо, централном тргу који је и данас исти као у 13. веку. Позната је и Палио ди Сиена, трке коња које се организују од 17. века до данас.

Богатство ренесансних радова могу се видети у бројним градским црквама. Најлепша је свакако Сијенска катедрала у којој има радова Микеланђела, Донатела и Бернинија.

10. Париз, Француска - Хемингвеј је Париз називао “покретном гозбом” због тога што остаје са вама дуго пошто га напустите. У њему се налази више од 150 музеја и свакако је уметнички центар западног света.Само у Лувру можете погледати више од 70.000 ремек-дела из свих епоха, укључујући Мона Лизу и крилату Нику са Самотраке.Највећа колекција радова импресиониста и постимпресиониста може се наћи у Музеју Орсеј, док је средиште модерне уметности Центар Помпиду.

Париз је и рај за љубитеље књижевности, јер су у њему рођени великани ове гране уметности, попут Волтера, Игоа и Балзака. Молијер, који је доминирао светским позориштима 17. века, такође је Парижанин, а у овом граду су живели и Семјуел Бекет и Питер Брук.И љубитељи архитектуре наћи ће “посластице” за себе, нарочито у виду готских катедрала, попут Нотр Дама и Саин Капеле, као и Кесел Беранже.

9. Венеција, Италија - Нигде на свету није као у Венецији. То је град изграђен на води, до ког се долази само пешке или бродом и центар трговине који је повезивао разнолике културе Старог света.Базилика Светог Марка једна је од најпознатијих на свету, а препознатљива је по мешавини византијских и италијанских стилова.Она је родно место Тицијана, Тинторета, Монтевердија и Вивалдија, а била је муза Шекспиру и Томасу Ману.

Венецијанско бијенале и Филмски фестивал и даље је држе у самом врху места у којима се окупљају иноватори у уметности.

9. Рим, Италија - Рим се оправдано зове “Вечним градом”. Од доба Ромула и Рема, Рим је центар цивилизације и културе. Можете наћи безброј места која ће вам одузети дах – од древних остатака Колосеума и Римског форума, до архитектонског чуда Ватикана. Великани попут Микеланђела оставили су своје трагове на овом граду, па ћете имати шта да видите у било ком од градских музеја и уметничких галерија. На крају крајева, “сви путеви воде у Рим”.

8. Салцбург, Аустрија - Салцбург има много више да понуди, од сценографије филма “Моје песме моји снови”. То је место у ком је рођен музички геније Амадеус Моцарт, па град и даље одржава Моцартове недеље сваког јануара.У Старом граду можете доживети и право путовање кроз време, пролазећи беспрекорно очуваним калдрмисаним улицама и зградама које потичу из средњег века. Годишњи Фестивал Салцбург сваког лета у град доводи врхунске позоришне трупе и музичке ансамбле.

7. Праг, Чешка - Престоница старе Бохемије један је од водећих културних центара Европе већ дуже од 1.000 година.Невероватна панорама града остала је углавном нетакнута током нацистичке окупације и крвавих побуна против совјетске репресије.Није ни чудо што су се баш у овом граду родили револуционари уметности, какви су Дворжак, Кафка и Кундера.

Опере можете гледати у Националном театру у ком је премијера Моцартовог “Дон Жуан” изведена још 1787.

6. Беч, Аустрија - Музика какву познајемо била би непрепознатљива без постојања аустријске престонице која је подигла таленте попут Хајдна, Моцарта, Бетовена, Брамса и Малера.Такође, Густав Климт је управо у Бечу покренуо револуционарни уметнички покрет Бечку сецесију.Посетиоци данас могу видети плодове те креативности у бројним музејима, међу којима су Белведере и Музеј модерне уметности.

За љубитеље архитектуре, ту су и фантастичне романескне грађевине попут Катедрале Светог Стефана и живописног Хундертwассерхауса.

5. Будимпешта, Мађарска - Бисер Дунава, који су основали Келти пре 2.000 година, свој врхунац доживео је почетком 19. века када су се спојили Будим и Пешта.Иако су га вековима ломили ратови, овај град остаје божанствено лепа “изложба” ренесансних и барокних грађевина. Уз све то, можете видети и остатке древних римских утврђења.

Мађарска национална галерија и Музеј историје музике обавезно посетите.

4. Санкт Петербург, Русија - Фјодор Достојевски звао је свој други дом “најинтернационалнијим и апстрактнијим градом на свету”. Саграђен за врло кратко време у доба Петра Великог, овај други по величини град у Русији и сам је својеврсно уметничко дело.Упркос турбулентној прошлости, показао се као плодно тле за књижевност (Пушкин, Набоков, Ранд) и музику (Шостакович, Рахмањинов, Стравински).

Данас у њему постоји на стотине музеја, концертних дворана, позоришта и фестивала уметности.

3. Сантјаго де Копостела, Шпанија - Вековима католици иду на ходочашћа до овог града, престонице Галиције због катедрале, у којој се по легенди налазе остаци Светог Јакова Заједејева, једног од 12 Исусових апостола.Ипак, не морате бити религиозни како бисте обишли ову велелепну грађевину и средњовековни град који је окружује.

Ту је и Центар савремене уметности Галиције, који пружа поглед на културу ове регије из модерне перспективе.

2. Луксор, Египат - Ово 4.000 година старо насеље данас има две стране: једну на источној обали Нила, где се налази његов модерни део и западну, Некропољу, хиљадама година стар град мртвих.

Назван је музејом на отвореном, захваљујући бројним чудима Старог света, укључујући храмове Луксор и Карнак.Такође, Долина краљева је место на ком почива више од 60 фараона и племића из доба Новог краљевства.

1. Краков, Пољска - УНЕСЦО је прогласио Краков Градом литературе за 2013. годину и то с разлогом. У граду се сваке године одржи више од 50 књижевних фестивала, а може се похвалити и Јагелонским универзитетом, једним од најстаријих на свету.

 Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар