Умро Борис Бузанчић

Глумац и први градоначелник Загреба у самосталној Хрватској Борис Бузанчић умро је у 85. години од посљедица можданог удара.

Регион 09.10.2014 | 21:55
Умро Борис Бузанчић

Бузанчић је прије два мјесеца доживио мождани удар од чега му је била одузета лијева страна тијела, а почетком септембра био је отпуштен из болнице на кућну његу.

Заступници су на данашњој сједници загребачке Градске Скупштине одржали минуту ћутања за покојног Бузаничића, који је почетком 90-их, док је био градоначелник, по тадашњем закону био уједно и предсједник Скупштине.

Бузанчић је рођен 13. марта 1929. у Бјеловару. Глумом се почео бавити од ране младости, а на Академији драмске умјетности у Загребу дипломирао је 1954. У почетку је био члан позоришта "Гавелла", а од 1966. био је у ангажману у Хрватском народном казалишту у Загребу.

Истакао се као тумач психолошки сложених улога, но једна од најпознатијих и најпопуларнијих била му је улога Дотура Вице, шаљивог сплитског градоначелника у телевизијској серији "Вело мисто".

И у стварном животу је постао градоначелник Загреба након првих демократских избора 1990. те је, уз остало, заслужан што је у октобру те године на главни загребачки трг враћен споменик бану Јосипу Јелачићу. На мјесту првог човјека Загреба остао је три године, а у међувремену је 1992. као заступник ушао у Хрватски сабор.

Крајем '90-их Бузанчић се повукао из политике и поновно посветио глуми, између осталих одигравши и запажене улоге у филму "Маршал" Винка Брешана и телевизијској серији "Обећана земља", као и у неколицини позоришних представа.

Предсједник Хрватског друштва драмских умјетника (ХДДУ) и директор позоришта "Гавелла" Борис Свртан, дубоко потресен смрћу Бориса Бузанчића, рекао је да је то ненадокнадиви губитак за хрватско глумиште.

"Био је 'Гавеллин' ђак и све најбоље од тог глумишта он је у себи утјеловио. Највећа ми је награда што сам имао срећу одиграти с њим педесет представа. Јако сам га волио", рекао је Свртан, изразивши, у име свих чланова удружења ХДДУ-а, саучешће Бузанчићевој породици.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар