Мектеб није замјена за основну школу

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас да неће бити дозвољено урушавање образовног система Српске и најавио да ће, након избора, лично позвати све родитеље чија дјеца не иду у школу да прихвате реалност на терену.

Република Српска 09.10.2014 | 12:59
 Мектеб није замјена за основну школу

Мутабџија је рекао новинарима, поводом апелације коју су родитељи бошњачке дјеце из Коњевић Поља поднијели Суду за људска права у Стразбуру, да у школском систему нема паралелизма и да се неће прихватити никаква алтернативна рјешења.

Он је нагласио да мектеб не може бити замјена за основну школу, нити инструктивна настава може бити замјена за постојећу наставу.

"Другим ријечима, нећемо признавати те дипломе, али желимо да заједнички градимо у Републици Српској и БиХ школски систем уз пуно уважавање права сваког грађанина", рекао је Мутабџија.

Бошњачка дјеца и родитељи из Коњевић Поља, посредством својих правних заступника, покренули су поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру којим су затражили да се утврде повреде права на ефикасну судску заштиту, права на образовање на властитом језику и права на забрану дискриминације у вези са правом на образовање на властитом језику.

Ученици бошњачке националности из Коњевић Поља због националне групе предмета прошле школске године нису похађали наставу, а разредни испит полагали су у Федерацији БиХ. Ниједан од 94 ученика исписана прошле године из подручне школе у Коњевић Пољу није се вратио да у њој похађа наставу у овој школској години.

Коментари / 0

Оставите коментар