Србија: Мјере заштите од еболе

Србија подиже ниво мјера заштите од еболе након упозорења Свјетске здравствене организације да је ширење еболе у Европи неизбјежно и након првог случаја те смртоносне болести у Шпанији.

Србија 09.10.2014 | 10:10
Србија: Мјере заштите од еболе

У Србији би прво требало донијети коначну одлуку о мјесту за карантин, гдје би у случају уласка еболе били смјештени сви који су долази у контакт са обољелима, а паралелно мора да се набави додатна заштитна опрема - пишу "Вечерње новости".

У инфективним клиникама сада нема ниједног пацијента код којег се сумња на еболу, а српски епидемиолози тврде да је тренутно ризик од уношења еболе у Србију већи, али не много, него док је смртоносни вирус био локализован само у западној Африци.

У Министарству здравља незванично кажу да је Инфективна клиника у Београду набавила све што јој је неопходно од заштитне опреме, а у остале двије клинике набавка је у току, те додају да ће одлука о томе гдје ће бити карантин бити донесена почетком сљедеће седмице.

Епидемиолози су, према сазнањима овог листа, добили налог да размотре три могуће локације - Хотел "Национал" и два објекта на Авали - "Шупља стена" и Студентско одмаралиште, а након обиласка објеката закључили су да би "Национал" због самог положаја био најподеснији за карантин.

Бојана Гргић, начелник Одјељења за епидемиолошки надзор у Институту за јавно здравље Србије "Батут" рекла је да до сада ниједан од пацијената, код којих се посумњало на еболу, није имао симптоме ове болести и послије испитивања нису званично ни заведени као "сумњиви случајеви", иако су смјештани у инфективне клинике.

У случају три пацијента до сада је поступљено као у случају сумње на инфекцију вирусом еболе, али ни код једног није потврђена инфекција вирусом еболе.

Од 8. августа у Србији су под здравственим надзором због еболе, али и других заразних болести као што су куга и колера, биле укупно 702 особе.

"Од свих који су били или су тренутно под здравственим надзором само њих 92 дошло је у земљу из подручја угрожених еболом, углавном из Нигерије. Не може се још рећи да се у Нигерији ебола повукла, али примењене су адекватне мере, спречено даље ширење, а код особа које су биле у контакту са оболелима после 21 дан, колико траје инкубација, нису се појавили симптоми болести", рекла је Гргићева.

Свако ко долази из угрожених подручја на уласку у земљу дужан је да пријави да ли има неки од симптома који може да личи на еболу, а надзор на инфективној клиници траје 21 дан.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пропхет

09.10.2014 08:53

Wорлд Wар З ис цоминг.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјесколина ЦХ

09.10.2014 11:07

Ово и јест треци свјетски рат.. не треба ниста горе него вирус који се не мозе зауставити.. а наравно опет це Амери своје дупе спасити вакцинама, а нас остале ко ј***

ОДГОВОРИТЕ