Олуја године хрли ка Јапану

Супер тајфун Вонгфонг претворио се у најјачу олују ове године. Ветрови непрекидно дувају брзином од 180 километара на сат, док поједини налети прелазе и јачину од 200 км на сат што га сврстава у једне од најјачих олуја икад забележених.

Свијет 08.10.2014 | 22:06
Олуја године хрли ка Јапану

Страховити удари ветра подижу и таласе до чак 15 метара висине.

Метереолози кажу да ће с обзиром на кретање и снагу тајфун данас достићи категорију 5 осим уколико не дође до његовог изненданог слабљења што је, како кажу, мало вероватно.

Пратећи кретање Вонгфонга последња два дана, стручњаци најављују да ће крајем недеље ударити тле Јапана, иако не могу са сигурношћу да утврде његову путању.

Према неким мерењима овај тајфун чак је и за нијансу јачи од Хаијана који је 2013. опустошио Филипине.

Супер тајфун Вонгфонг достигао је према параметрима „метеоролошко савршенство”, а самим тим и максималну деструктивност крећу ћи се преко топлих вода западног Пацифика према Јапану.

Тајфун се нагло појачао у ноћи између понедељка и уторка када је достигла јачину урагана четврте категорије, а затим додатно убрзала претварајући се у олујну звер.

Јапан у сезони погоде један до два тајфуна који је већ погођен снажним олујама, а удар Вонгфонга мога би довести и до по живот опасних поплава и клизишта уколико за неколико дана погоди тамошње копно.

Ипак, судећи према температури океана и вишим атмосферским ветровима, метеоролози се надају да Вонгфонг неће бити оволико јак кад удари јапанско копно.

С друге стране, на основу сателитских снимака Вонгфонг је већ достигао интезитет који многе олује на Земљи никад неће достићи и још има простора да јача.

Стога је вероватно и да тајфун приликом удара на Јапан задржи јачину пете категорија са ударима ветра од 155 км на сат. Колико метеоролози не могу да предвиде шта ће се тачно десити иду у прилог и нагађања да он може ослабити до друге или треће категорије, или задржати садашњу снагу.

Уколико олуја удари Јапан, највећа претња доћи ће у облику воде, односно поједини делови само преко викенда добили би и више од пола метра падавина, а с обзиром на то да је Јапан и планинска земља, опасност прети и од клизишта.

Вонгфонг је такође најснажнија олуја на планети ове године на основу процењеног минималног централног притиска ваздуха (што нижи притисак, то јача олуја).

Западни Пацифик ове године већ је „произвео” четири супер тајфина од којих су три погодила Јапан, али у слабијој форми.

Олујна сезона у источним и западним деловима Пацифика у супротности је са Атланским океаном који се углавном налази у фази хибернације за време овогодишње сезоне урагана.

Коментари / 0

Оставите коментар