Oluja godine hrli ka Japanu

Super tajfun Vongfong pretvorio se u najjaču oluju ove godine. Vetrovi neprekidno duvaju brzinom od 180 kilometara na sat, dok pojedini naleti prelaze i jačinu od 200 km na sat što ga svrstava u jedne od najjačih oluja ikad zabeleženih.

Svijet 08.10.2014 | 22:06
Oluja godine hrli ka Japanu

Strahoviti udari vetra podižu i talase do čak 15 metara visine.

Metereolozi kažu da će s obzirom na kretanje i snagu tajfun danas dostići kategoriju 5 osim ukoliko ne dođe do njegovog iznendanog slabljenja što je, kako kažu, malo verovatno.

Prateći kretanje Vongfonga poslednja dva dana, stručnjaci najavljuju da će krajem nedelje udariti tle Japana, iako ne mogu sa sigurnošću da utvrde njegovu putanju.

Prema nekim merenjima ovaj tajfun čak je i za nijansu jači od Haijana koji je 2013. opustošio Filipine.

Super tajfun Vongfong dostigao je prema parametrima „meteorološko savršenstvo”, a samim tim i maksimalnu destruktivnost kreću ći se preko toplih voda zapadnog Pacifika prema Japanu.

Tajfun se naglo pojačao u noći između ponedeljka i utorka kada je dostigla jačinu uragana četvrte kategorije, a zatim dodatno ubrzala pretvarajući se u olujnu zver.

Japan u sezoni pogode jedan do dva tajfuna koji je već pogođen snažnim olujama, a udar Vongfonga moga bi dovesti i do po život opasnih poplava i klizišta ukoliko za nekoliko dana pogodi tamošnje kopno.

Ipak, sudeći prema temperaturi okeana i višim atmosferskim vetrovima, meteorolozi se nadaju da Vongfong neće biti ovoliko jak kad udari japansko kopno.

S druge strane, na osnovu satelitskih snimaka Vongfong je već dostigao intezitet koji mnoge oluje na Zemlji nikad neće dostići i još ima prostora da jača.

Stoga je verovatno i da tajfun prilikom udara na Japan zadrži jačinu pete kategorija sa udarima vetra od 155 km na sat. Koliko meteorolozi ne mogu da predvide šta će se tačno desiti idu u prilog i nagađanja da on može oslabiti do druge ili treće kategorije, ili zadržati sadašnju snagu.

Ukoliko oluja udari Japan, najveća pretnja doći će u obliku vode, odnosno pojedini delovi samo preko vikenda dobili bi i više od pola metra padavina, a s obzirom na to da je Japan i planinska zemlja, opasnost preti i od klizišta.

Vongfong je takođe najsnažnija oluja na planeti ove godine na osnovu procenjenog minimalnog centralnog pritiska vazduha (što niži pritisak, to jača oluja).

Zapadni Pacifik ove godine već je „proizveo” četiri super tajfina od kojih su tri pogodila Japan, ali u slabijoj formi.

Olujna sezona u istočnim i zapadnim delovima Pacifika u suprotnosti je sa Atlanskim okeanom koji se uglavnom nalazi u fazi hibernacije za vreme ovogodišnje sezone uragana.

Komentari / 0

Ostavite komentar