Просвјетари одржали штрајк упозорења

Више од 5.000 просвјетних радника у Зеничко-добојском кантону /ЗДК/ одржало је данас двочасовни часова штрајк упозорења који ће бити настављен док Влада ЗДК не испоштује ставке из уговора који је потписала са Синдикатом образовања.

Босна и Херцеговина 08.10.2014 | 18:55
Просвјетари одржали штрајк упозорења

Предсједник Синдиката средњошколског образовања Џевад Хаџић рекао је да је штрајк упозорења одржан од 12.00 до 14.00 часова у свим основним и средњим школима у ЗДК и на Универзитету у Зеници.

Он је појаснио да је разлог за штрајк непоштивање споразума који је потписан са Владом ЗДК почетком јуна што је само минимум захтјева генералног штрајка који је био најављен у априлу.

"Тражимо усклађивање плата са растом животних трошкова, измјену колективних уговора у дјелу коефицијената платних разреда, измјену педагошких стандарда, почетак преговора за колективне уговоре на Универзитету у Зеници. То је минимум", прецизирао је Хаџић.

Хаџић је истакао да ће настава у средњим школама бити надокнађена, додајући да додатни проблем представља то што настава у Маглају није још није ни почела.

Предсједник Синдиката образовања БиХ Селведин Шаторовић рекао је да су у потписаном Уговору са Владом ЗДК јасно дати рокови за испуњење обавеза, али да ти рокови нису испоштовани, те да се због тога ступило у штрајк.

"Овим путем позивамо Владу ЗДК да испуни захтјеве Синдиката, да поступи по одредбама потписаног споразума гдје су јасно дати прецизни рокови. Ако то испоштују штрајк ће бити обустављен. Штрајк је организован због непоштивања Уговора и играња са Синдикатом", изјавио је Шаторовић.

Влада ЗДК је након најаве штрајка у медијима послала захтјев школама да се доставе спискови за исплату регреса, али од тада нису урадили ништа.

"Штрајк је већ дао резултат, јер је Влада школама послала захтјев да пошаљу спискове за исплате регреса. Након притиска Синдиката и најаве штрајка, Влада је послала захтјев за списковима, али то није гаранција
да ће регрес бити исплаћен до 10. октобра до када имају рок. Покушавали су лицемјерно пољуљати штрајк упозорења, али просјветни радници су већ навикли на разне подвале и ово нас није омело", поручио је Шаторовић.

Двосатни штрајк упозорења у свим школама и на Универзитету ЗДК бит ће одржан и наредна два дана са почетком до 12.00 часова.


Коментари / 0

Оставите коментар