Prosvjetari održali štrajk upozorenja

Više od 5.000 prosvjetnih radnika u Zeničko-dobojskom kantonu /ZDK/ održalo je danas dvočasovni časova štrajk upozorenja koji će biti nastavljen dok Vlada ZDK ne ispoštuje stavke iz ugovora koji je potpisala sa Sindikatom obrazovanja.

Bosna i Hercegovina 08.10.2014 | 18:55
Prosvjetari održali štrajk upozorenja

Predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja Dževad Hadžić rekao je da je štrajk upozorenja održan od 12.00 do 14.00 časova u svim osnovnim i srednjim školima u ZDK i na Univerzitetu u Zenici.

On je pojasnio da je razlog za štrajk nepoštivanje sporazuma koji je potpisan sa Vladom ZDK početkom juna što je samo minimum zahtjeva generalnog štrajka koji je bio najavljen u aprilu.

"Tražimo usklađivanje plata sa rastom životnih troškova, izmjenu kolektivnih ugovora u djelu koeficijenata platnih razreda, izmjenu pedagoških standarda, početak pregovora za kolektivne ugovore na Univerzitetu u Zenici. To je minimum", precizirao je Hadžić.

Hadžić je istakao da će nastava u srednjim školama biti nadoknađena, dodajući da dodatni problem predstavlja to što nastava u Maglaju nije još nije ni počela.

Predsjednik Sindikata obrazovanja BiH Selvedin Šatorović rekao je da su u potpisanom Ugovoru sa Vladom ZDK jasno dati rokovi za ispunjenje obaveza, ali da ti rokovi nisu ispoštovani, te da se zbog toga stupilo u štrajk.

"Ovim putem pozivamo Vladu ZDK da ispuni zahtjeve Sindikata, da postupi po odredbama potpisanog sporazuma gdje su jasno dati precizni rokovi. Ako to ispoštuju štrajk će biti obustavljen. Štrajk je organizovan zbog nepoštivanja Ugovora i igranja sa Sindikatom", izjavio je Šatorović.

Vlada ZDK je nakon najave štrajka u medijima poslala zahtjev školama da se dostave spiskovi za isplatu regresa, ali od tada nisu uradili ništa.

"Štrajk je već dao rezultat, jer je Vlada školama poslala zahtjev da pošalju spiskove za isplate regresa. Nakon pritiska Sindikata i najave štrajka, Vlada je poslala zahtjev za spiskovima, ali to nije garancija
da će regres biti isplaćen do 10. oktobra do kada imaju rok. Pokušavali su licemjerno poljuljati štrajk upozorenja, ali prosjvetni radnici su već navikli na razne podvale i ovo nas nije omelo", poručio je Šatorović.

Dvosatni štrajk upozorenja u svim školama i na Univerzitetu ZDK bit će održan i naredna dva dana sa početkom do 12.00 časova.


Komentari / 0

Ostavite komentar