Партизановци јуре Премијер лигу Енглеске!

Славиша Јокановић и Дарко Миланич су пре две деценије бранили боје београдских црно-белих, а ове сезоне ће као тренери војевати битке у енглеском Чемпионшипу.

Фудбал 08.10.2014 | 20:45
Партизановци јуре Премијер лигу Енглеске!

Радили су наши тренери у Барселони, Реалу, Бајерну, Јувентусу, Роми, Валенсији, Атлетику, Лиону... Широм Европе и света су наши стручњаци подучавали фудбалере, али никада у Енглеској.

Никада до сада. Славиша Јокановић је постао први српски тренер који је добио посао у неком енглеском клубу из прва два ранга такмичења. Нови менаџер Вотфорда ће имати готово историјску прилику да одведе овај клуб у Премијер лигу и уђе у анале српског фудбала.

Јокановић је први Србин, али не и први бивши играч Партизана који ће имати ту шансу. Ривал у овој сезони са истим циљем за пласман у Премијер лигу ће му бити некадашњи саиграч из Партизана, Дарко Миланич. Словенац је пре две недеље именован за стратега Лидса.

Ученици Ивице Осима из оне чувене Партизанове генерације која је 1992. године победила првака Црвену звезду у финалу Купа Југославије сада ће се наћи на супростављеним странама, али са истим циљем.

Да ствари, буду занимљивије, послодавци им нису Енглези, већ Италијани. Вотфорд је у рукама фамилије Поцо која газдује Удинезеом и Гранадом, док је посао Миланичу у Лидсу дао контроверзни Масимо Ћелино, бивши власник Каљарија.

С обзиром да је први дуел Вотфорда и Лидса у Чемпионшипу ове сезоне већ одигран, Јоканович и Миланич ће на међсуобни дуел морати да чекају до 28. фебруара наредне године. Наравно, ако до тада задрже послове, што није нимало лака мисија с обзиром ко су им газде.

Миланич и Јокановић су две и по године провели заједно у Партизану, а после одласка из Хумске путеви су им се укрстили још само једном. На ЕП у Холандији и Белгији 2000. године у оном лудом мечу Југославије и Словеније (3:3) када је Јокановић бранио боје Плавих, а Миланич као капитен предводио Словенце.

Уз сав респект према ономе што су као стручњаци урадили у Партзану, односно Марибору и Штурму, одлазак у Чемпионшип им је за сада највећи успех у кратким тренерским каријерама. Велика шанса, али и велики ризик. Пред обојицу је постављен циљ да екипи донесу пласман у најјачу лигу света.

Јокановић је веровали или не четврти тренер Вотфорда од почетка сезоне! Почео је Бепе Санино и имао сјајне резултате, али га свлачионица није волела због метода рада и талентовани Италијан је морао да напусти клуб из Јоркшира. Заменио га је Оскар Гарсија, некадашња деветка Барселоне, али је и он убрзо дигао сидро због здравствених пробвлема. Потом је Бил Мекинли осам дана предводио Стршљенове, да би га јуче заменио Јокановић.

Српски стручњак који је са Партизаном имао „дабл-дабл“ учинак током две сезоне у Србији ће морати да се избори са огромним очекивањима и притиском фамилије Поцо.

Ђампаоло Поцо је 1986. године купио Удинезе и од тима клуба обележеног кладионичарским скандалима, направио право мало чудо. Удинезе данас важи за један од клубова са најбољом скаутинг мрежом на свету, а имена Алексиса, Санчеза, Инлера, Јанкуловског, Бирхофа, Хелвега, Амороса, Пизара, Запате, Асомое, Мунтарија и осталих играча које су лансирали су најбољи доказ за то.

Међутим, клуб без велике навијачке базе и маркетиншки неатрактиван није могао да испуни финансијске амбиције фамилије Поцо. Зато су прво купили Гранаду, која им служи као филијала за адаптацију играча које њихови скаути откривају по Јужној Америци и Африци, а потом и Вотфорд који су такође појачали својим играчима. Данас за Вотфорд играју четири Италијана и још неколицина фудбалера који су прошли кроз Удинезе.

За разлику од Гранаде која служи као филијала, са Вотфордом су планови другачији. Пласман овог клуба у Премијер лигу може да италијанским газдама донесе онолико новца колико Удинезе не може за неколико година. Груба процена је да би прелазак у Премијер лигу донео Стршљеновима око 70 милиона фунти. Ето, колико вреди Јокановићев циљ и колики је притисак на њему.

Са друге стране, Дарко Миланич има исти такав притисак плус „лудог“ газду Ћелина на грбачи. Он је трећи тренер Лидса од како је контроверзни Италијан летос преузео Беле из Јоркшира. Одрадио је три кола, није победио ни у једном мечу и с обзиром на Ћелинову репутацију неће још дуго моћи да настави тако.

Лидс је у Премијер лиги последњи пут играо у сезони 2003/04, а Вотфорд у сезони 2006/07 пошто је у мају 2006. године у финалу Чемпионшип плеј-офа победио управо - Лидс! Оба клуба већ дуго чекају на премијерлигашки фудбал и премијерлигашке милионе.

Италијани се надају да је то ова сезона и зато су ангажовали некадашње Осимове ђаке. Партизанову „тројку“ и „четворку“. Ако су упили делић тренерског знања Штрауса са Грбавице, Енглези ће имати шта да науче од некадашњих Партизанових фудбалера. Постоји то неко неписано правило да су штопери и задњи везни најбољи материјал за доброг тренера, па можда тај рецепт помогне и италијанским амбицијама на Острву.

Двадесет и две године после победе над Звездином генерацијом из Токија, тринаест и по година после незаборавног окршаја Словенаца и Југословена у Шарлрои, Партизанови ђаци ће опет јурити исти циљ. Покушаће да врате славу посрнулом великану из Лидса и клубу чији заштитини знак дуго година је био Елтон Џон. Неће им бити лако пошто ће им на том путу стајати и менаџери попут Ијана Холовеја, Самија Хипије, Стива Мекларена, Мика Мекартија, Аитора Каранке, Најџела Едкинса, Уве Резлера...

Чемпионшип је опасна бара пуна крокодила коју није преживео ни фудбалским „Садам“ као што је Феликс Магат.

Коментари / 0

Оставите коментар