Partizanovci jure Premijer ligu Engleske!

Slaviša Jokanović i Darko Milanič su pre dve decenije branili boje beogradskih crno-belih, a ove sezone će kao treneri vojevati bitke u engleskom Čempionšipu.

Fudbal 08.10.2014 | 20:45
Partizanovci jure Premijer ligu Engleske!

Radili su naši treneri u Barseloni, Realu, Bajernu, Juventusu, Romi, Valensiji, Atletiku, Lionu... Širom Evrope i sveta su naši stručnjaci podučavali fudbalere, ali nikada u Engleskoj.

Nikada do sada. Slaviša Jokanović je postao prvi srpski trener koji je dobio posao u nekom engleskom klubu iz prva dva ranga takmičenja. Novi menadžer Votforda će imati gotovo istorijsku priliku da odvede ovaj klub u Premijer ligu i uđe u anale srpskog fudbala.

Jokanović je prvi Srbin, ali ne i prvi bivši igrač Partizana koji će imati tu šansu. Rival u ovoj sezoni sa istim ciljem za plasman u Premijer ligu će mu biti nekadašnji saigrač iz Partizana, Darko Milanič. Slovenac je pre dve nedelje imenovan za stratega Lidsa.

Učenici Ivice Osima iz one čuvene Partizanove generacije koja je 1992. godine pobedila prvaka Crvenu zvezdu u finalu Kupa Jugoslavije sada će se naći na suprostavljenim stranama, ali sa istim ciljem.

Da stvari, budu zanimljivije, poslodavci im nisu Englezi, već Italijani. Votford je u rukama familije Poco koja gazduje Udinezeom i Granadom, dok je posao Milaniču u Lidsu dao kontroverzni Masimo Ćelino, bivši vlasnik Kaljarija.

S obzirom da je prvi duel Votforda i Lidsa u Čempionšipu ove sezone već odigran, Jokanovič i Milanič će na međsuobni duel morati da čekaju do 28. februara naredne godine. Naravno, ako do tada zadrže poslove, što nije nimalo laka misija s obzirom ko su im gazde.

Milanič i Jokanović su dve i po godine proveli zajedno u Partizanu, a posle odlaska iz Humske putevi su im se ukrstili još samo jednom. Na EP u Holandiji i Belgiji 2000. godine u onom ludom meču Jugoslavije i Slovenije (3:3) kada je Jokanović branio boje Plavih, a Milanič kao kapiten predvodio Slovence.

Uz sav respekt prema onome što su kao stručnjaci uradili u Partzanu, odnosno Mariboru i Šturmu, odlazak u Čempionšip im je za sada najveći uspeh u kratkim trenerskim karijerama. Velika šansa, ali i veliki rizik. Pred obojicu je postavljen cilj da ekipi donesu plasman u najjaču ligu sveta.

Jokanović je verovali ili ne četvrti trener Votforda od početka sezone! Počeo je Bepe Sanino i imao sjajne rezultate, ali ga svlačionica nije volela zbog metoda rada i talentovani Italijan je morao da napusti klub iz Jorkšira. Zamenio ga je Oskar Garsija, nekadašnja devetka Barselone, ali je i on ubrzo digao sidro zbog zdravstvenih probvlema. Potom je Bil Mekinli osam dana predvodio Stršljenove, da bi ga juče zamenio Jokanović.

Srpski stručnjak koji je sa Partizanom imao „dabl-dabl“ učinak tokom dve sezone u Srbiji će morati da se izbori sa ogromnim očekivanjima i pritiskom familije Poco.

Đampaolo Poco je 1986. godine kupio Udineze i od tima kluba obeleženog kladioničarskim skandalima, napravio pravo malo čudo. Udineze danas važi za jedan od klubova sa najboljom skauting mrežom na svetu, a imena Aleksisa, Sančeza, Inlera, Jankulovskog, Birhofa, Helvega, Amorosa, Pizara, Zapate, Asomoe, Muntarija i ostalih igrača koje su lansirali su najbolji dokaz za to.

Međutim, klub bez velike navijačke baze i marketinški neatraktivan nije mogao da ispuni finansijske ambicije familije Poco. Zato su prvo kupili Granadu, koja im služi kao filijala za adaptaciju igrača koje njihovi skauti otkrivaju po Južnoj Americi i Africi, a potom i Votford koji su takođe pojačali svojim igračima. Danas za Votford igraju četiri Italijana i još nekolicina fudbalera koji su prošli kroz Udineze.

Za razliku od Granade koja služi kao filijala, sa Votfordom su planovi drugačiji. Plasman ovog kluba u Premijer ligu može da italijanskim gazdama donese onoliko novca koliko Udineze ne može za nekoliko godina. Gruba procena je da bi prelazak u Premijer ligu doneo Stršljenovima oko 70 miliona funti. Eto, koliko vredi Jokanovićev cilj i koliki je pritisak na njemu.

Sa druge strane, Darko Milanič ima isti takav pritisak plus „ludog“ gazdu Ćelina na grbači. On je treći trener Lidsa od kako je kontroverzni Italijan letos preuzeo Bele iz Jorkšira. Odradio je tri kola, nije pobedio ni u jednom meču i s obzirom na Ćelinovu reputaciju neće još dugo moći da nastavi tako.

Lids je u Premijer ligi poslednji put igrao u sezoni 2003/04, a Votford u sezoni 2006/07 pošto je u maju 2006. godine u finalu Čempionšip plej-ofa pobedio upravo - Lids! Oba kluba već dugo čekaju na premijerligaški fudbal i premijerligaške milione.

Italijani se nadaju da je to ova sezona i zato su angažovali nekadašnje Osimove đake. Partizanovu „trojku“ i „četvorku“. Ako su upili delić trenerskog znanja Štrausa sa Grbavice, Englezi će imati šta da nauče od nekadašnjih Partizanovih fudbalera. Postoji to neko nepisano pravilo da su štoperi i zadnji vezni najbolji materijal za dobrog trenera, pa možda taj recept pomogne i italijanskim ambicijama na Ostrvu.

Dvadeset i dve godine posle pobede nad Zvezdinom generacijom iz Tokija, trinaest i po godina posle nezaboravnog okršaja Slovenaca i Jugoslovena u Šarlroi, Partizanovi đaci će opet juriti isti cilj. Pokušaće da vrate slavu posrnulom velikanu iz Lidsa i klubu čiji zaštitini znak dugo godina je bio Elton Džon. Neće im biti lako pošto će im na tom putu stajati i menadžeri poput Ijana Holoveja, Samija Hipije, Stiva Meklarena, Mika Mekartija, Aitora Karanke, Najdžela Edkinsa, Uve Rezlera...

Čempionšip je opasna bara puna krokodila koju nije preživeo ni fudbalskim „Sadam“ kao što je Feliks Magat.

Komentari / 0

Ostavite komentar