БиХ види шансу у органској производњи

БиХ види шансу у органској производњи јер се у Европи и свијету данас даје све већи значај производима који нису генетски модификовани, изјавио је данас у Сарајеву потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

Босна и Херцеговина 08.10.2014 | 12:21
БиХ види шансу у органској производњи

Пред почетак дводневног едукативног тренинга из области органске производње за произвођаче прекограничног подручја Србија-БиХ у оквиру пројекта "Ено Агри", који финансира ЕУ са око 390.000 евра кроз ИПА програм прекограничне сарадње, Бојић је истакао да је данас органска производња у јаком замаху, са побољшањем и квалитета и квантитета производа

.Он је нагаслио да је циљ оваквих тренинга да се релевантни произвођачи кроз интензиван програм едукације упознају о предностима органске пољопривреде у односу на друге системе производње.

"Уз пружање услуга едукације од оспособљених стручњака, релевантним произвођачима ће бити пружене информације, уз давање основних смјерница ка јачању капацитета у сектору органске пољопривреде, тактичном приступу трансформацији већ постојеће фарме у органску са фокусом на промовисање органских производа, те креирање регионалног бренда", рекао је Бојић.

Према његовим ријечима, циљ пројекта "Ено Агри" је унапређење конкурентности прекограничног руралног подручја БиХ и Србије кроз побољшање попљопривреде, те јачање и побољшање органске пољопривредне производње и изградње капацитета у овом сектору.Предсједник Савеза удуружења органских произвођача Федерације БиХ /ФБиХ/ Сејад Херцег истакао је да у ФБиХ постоји око 92 произвођача органских производа, те додао да је тај број раније када су додјељивани подстицаји био знатно већи.

Херцег је нагласио да велики проблем овим произвођачима у БиХ представља и то што нема закона о органској производњи.Он је нагласио да је формирана и мрежа органских произвођача на нивоу југоисточне Европе са сједиштем у Берлину, посредством које ће органски производи из БиХ бити пласирани према ЕУ.

"Наш циљ је да помогнемо пољопривредним произвођачима да савладају дисциплине органске производње, јер у БиХ имамо велике могућности за то", рекао је Херцег, додавши да на тржишту нема довољно органских производа.

Дводневни едукативни тренинг организовали су Савез удуржења органских произвођача ФБиХ, Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар