BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji

BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji jer se u Evropi i svijetu danas daje sve veći značaj proizvodima koji nisu genetski modifikovani, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Bosna i Hercegovina 08.10.2014 | 12:21
BiH vidi šansu u organskoj proizvodnji

Pred početak dvodnevnog edukativnog treninga iz oblasti organske proizvodnje za proizvođače prekograničnog područja Srbija-BiH u okviru projekta "Eno Agri", koji finansira EU sa oko 390.000 evra kroz IPA program prekogranične saradnje, Bojić je istakao da je danas organska proizvodnja u jakom zamahu, sa poboljšanjem i kvaliteta i kvantiteta proizvoda

.On je nagaslio da je cilj ovakvih treninga da se relevantni proizvođači kroz intenzivan program edukacije upoznaju o prednostima organske poljoprivrede u odnosu na druge sisteme proizvodnje.

"Uz pružanje usluga edukacije od osposobljenih stručnjaka, relevantnim proizvođačima će biti pružene informacije, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu transformaciji već postojeće farme u organsku sa fokusom na promovisanje organskih proizvoda, te kreiranje regionalnog brenda", rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta "Eno Agri" je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje popljoprivrede, te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnje kapaciteta u ovom sektoru.Predsjednik Saveza uduruženja organskih proizvođača Federacije BiH /FBiH/ Sejad Herceg istakao je da u FBiH postoji oko 92 proizvođača organskih proizvoda, te dodao da je taj broj ranije kada su dodjeljivani podsticaji bio znatno veći.

Herceg je naglasio da veliki problem ovim proizvođačima u BiH predstavlja i to što nema zakona o organskoj proizvodnji.On je naglasio da je formirana i mreža organskih proizvođača na nivou jugoistočne Evrope sa sjedištem u Berlinu, posredstvom koje će organski proizvodi iz BiH biti plasirani prema EU.

"Naš cilj je da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da savladaju discipline organske proizvodnje, jer u BiH imamo velike mogućnosti za to", rekao je Herceg, dodavši da na tržištu nema dovoljno organskih proizvoda.

Dvodnevni edukativni trening organizovali su Savez udurženja organskih proizvođača FBiH, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar