Овације за Марш на Дрину у Чикагу

Београдска филхармонија је величанственим наступом у Чикагу отворила своју прву турнеју по Америци.

Свијет 08.10.2014 | 11:55
Овације за Марш на Дрину у Чикагу

Под управом маестра Мухаја Танга изазвала је овације, посебно на два биса у пуној сали раскошне дворане Симфонијског центра. Енергичним тактовима „Словенског марша“ Чајковског најбољи музичари Србије почели су свој поход на најелитнијој међународној сцени. Одломци из Вердијевих опера „Магбет“ и „Риголето“ у маестралном извођењу Жељка Лучића подарили су публици дух европске традиције.

- Посебно сам поносан на Београдску филхармонију, с којом сам наступао последњи пут пре пет година. Заслужили су овај топли аплауз којим их је публика наградила. Концерт с њима ми је био диван, а узбуђење исто као кад наступам у Метрополитен опери. С нестрпљењем очекујем наш следећи наступ у њујоршком Карнеги холу - каже славни баритон, који у чувеном Метрополитену наступа већ неколико сезона уназад.

„Грлица“ из „Охридске легенде“ Стевана Христића и „Марш на Дрину“ Станислава Биничког посебно су наишли на одушевљење Срба у публици јер су донели звуке завичаја. Београдска филхармонија наставља турнеју у Северанс холу у Кливленду, потом у Музичком центру у Вашингтону, а завршава концертом у Карнеги холу у Њујорку. Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац кренуо је на путовање с Београдском филхармонијом.

- Чини ми се да смо прилично дуг пут прошли сви заједно да бисмо данас били овде у Чикагу. Мислим да смо имали много оптимизма на том путу - рекао је Тасовац, који је као директор Филхармоније покренуо идеју о путовању у Америку.

Курир

Коментари / 0

Оставите коментар