Ovacije za Marš na Drinu u Čikagu

Beogradska filharmonija je veličanstvenim nastupom u Čikagu otvorila svoju prvu turneju po Americi.

Svijet 08.10.2014 | 11:55
Ovacije za Marš na Drinu u Čikagu

Pod upravom maestra Muhaja Tanga izazvala je ovacije, posebno na dva bisa u punoj sali raskošne dvorane Simfonijskog centra. Energičnim taktovima „Slovenskog marša“ Čajkovskog najbolji muzičari Srbije počeli su svoj pohod na najelitnijoj međunarodnoj sceni. Odlomci iz Verdijevih opera „Magbet“ i „Rigoleto“ u maestralnom izvođenju Željka Lučića podarili su publici duh evropske tradicije.

- Posebno sam ponosan na Beogradsku filharmoniju, s kojom sam nastupao poslednji put pre pet godina. Zaslužili su ovaj topli aplauz kojim ih je publika nagradila. Koncert s njima mi je bio divan, a uzbuđenje isto kao kad nastupam u Metropoliten operi. S nestrpljenjem očekujem naš sledeći nastup u njujorškom Karnegi holu - kaže slavni bariton, koji u čuvenom Metropolitenu nastupa već nekoliko sezona unazad.

„Grlica“ iz „Ohridske legende“ Stevana Hristića i „Marš na Drinu“ Stanislava Biničkog posebno su naišli na oduševljenje Srba u publici jer su doneli zvuke zavičaja. Beogradska filharmonija nastavlja turneju u Severans holu u Klivlendu, potom u Muzičkom centru u Vašingtonu, a završava koncertom u Karnegi holu u Njujorku. Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac krenuo je na putovanje s Beogradskom filharmonijom.

- Čini mi se da smo prilično dug put prošli svi zajedno da bismo danas bili ovde u Čikagu. Mislim da smo imali mnogo optimizma na tom putu - rekao je Tasovac, koji je kao direktor Filharmonije pokrenuo ideju o putovanju u Ameriku.

Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar