У Свјетској банци протестују због штедње

Запослени у Свјетској банци поново су се побунили против мјера унутрашње штедње и затражили од управе објашњење исплате бонуса појединим директорима.

Свијет 08.10.2014 | 10:02
У Свјетској банци протестују због штедње

Први протест је био у четвртак, а око 200 запослених окупило се у сједишту Свјетске банке у Вашингтону поново у уторак, сазнала је агенција АФП.

„Не ради се само о нашим радним мјестима и платама“, писало је на летку који је интерно дистрибуисан уочи овонедјељног састанка представника 188 земаља-чланица на Генералној скупштини ММФ и Свјетске банке.

Латентна мјесецима, напетост је порасла с недавним открићем да је финансијски директор Свјетске банке, Француз Бертранд Бадре, добио 94.000 долара бонуса, док Банка спроводи обиман план смањења расхода који би могао довести и до отпуштања.

Особље је забринуто због правца у којем иде управа и нетранспарентности одлука на највишем нивоу, написало је удружење запослених у интерном допису издатом послије тог састанка.

Удружење је оцијенило да се управа понаша као да је „затворена у кули од слоноваче“, и да не разумије како су одобрени бонуси док се од запослених тражи да „стегну каиш“.

Незадовољство особља је природно и разумљиво у било којој великој организацији која је предузела реформу ове величине, рекао је у уторак за АФП портпарол Банке Давид Тхеис, увјеравајући да ће СБ послије реформе бити „јача“.

Свјетска банка је раније исплату бонуса, упркос штедњи, објашњавала потребом да „привуче и задржи директоре великог калибра“.

Предсједник СБ Јим Yонг Ким од доласка на дужност 2012. године, спроводи реструктуисање Банке да би смањио расходе за 400 милиона долара током три године и повећао ресурсе да би Свјетска банка остварила свој главни циљ – искорјењивање екстремног сиромаштва у свијету до 2030. године.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 0

Оставите коментар