U Svjetskoj banci protestuju zbog štednje

Zaposleni u Svjetskoj banci ponovo su se pobunili protiv mjera unutrašnje štednje i zatražili od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima.

Svijet 08.10.2014 | 10:02
U Svjetskoj banci protestuju zbog štednje

Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sjedištu Svjetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak, saznala je agencija AFP.

„Ne radi se samo o našim radnim mjestima i platama“, pisalo je na letku koji je interno distribuisan uoči ovonedjeljnog sastanka predstavnika 188 zemalja-članica na Generalnoj skupštini MMF i Svjetske banke.

Latentna mjesecima, napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svjetske banke, Francuz Bertrand Badre, dobio 94.000 dolara bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.

Osoblje je zabrinuto zbog pravca u kojem ide uprava i netransparentnosti odluka na najvišem nivou, napisalo je udruženje zaposlenih u internom dopisu izdatom poslije tog sastanka.

Udruženje je ocijenilo da se uprava ponaša kao da je „zatvorena u kuli od slonovače“, i da ne razumije kako su odobreni bonusi dok se od zaposlenih traži da „stegnu kaiš“.

Nezadovoljstvo osoblja je prirodno i razumljivo u bilo kojoj velikoj organizaciji koja je preduzela reformu ove veličine, rekao je u utorak za AFP portparol Banke David Theis, uvjeravajući da će SB poslije reforme biti „jača“.

Svjetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da „privuče i zadrži direktore velikog kalibra“.

Predsjednik SB Jim Yong Kim od dolaska na dužnost 2012. godine, sprovodi restruktuisanje Banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine i povećao resurse da bi Svjetska banka ostvarila svoj glavni cilj – iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu do 2030. godine.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar