Најгори извјештај за БиХ

Комесар ЕУ за проширењеШтефан Филе данас ће у Бриселу представити годишње извјештаје о напретку земаљазападног Балкана и Турске, у којима, према ријечима високог званичника Европскекомисије, нема неких нових великих препорука, јавља извјештач Срне.

Свијет 08.10.2014 | 10:35
Најгори извјештај за БиХ

У извјештајима ће посебна пажња бити посвећена теми борбе против корупције и криминала,али посебно оштро биће истакнуто и питање слободе медија и изражавања.

Биће указано на неопходност дијалога када је ријеч о питањима спољне политике и регионалне сарадње, те ће у том контексту бити истакнута Стратегија југоисточна Европа 2020 Савјета за регионалну сарадњу.

Када је ријеч о БиХ, јасно ће бити речено да напретка није било за разлику од ранијих година када су се тражиле варијације разлитичитих израза о малом напрету као што су "мали" или "ограничен" прогрес, истакао је високи званичник ЕУ.

За Србију ће, између осталог, бити истакнуто да је отварање преговора била прекретница и да се може рећи да је та земља локомотива напретка у региону, али да отварања наредних поглавља зависи од нормализације односа са самопроглашеним Косовом.

Црна Гора је током прошле године имала доста напретка у поглављима који се односе питања техничке природе, али недовољно у питањима који се односе на владавину закона, док ће за Македонију бити указано на недостатак напретка у унутрашњополитичком амбијенту и постојање одређених међуетничких тензија.

Говорећи о изјавама будућег шефа Европске комисије Жан Клода Јункера и комесара за политику сусједства Јоханеса Хана да неће бити проширења ЕУ током њиховог мандата, званичник ЕУ је нагласио да то не би требало да брине становнике западног Балкана, јер је реално да у наредних пет година ниједна земља неће бити потпуно спремна за чланство.

Високи званичник ЕУ нагласио је да је Хан "веома привржен" политици проширења, те да очекује да би крајем мандата Јункерове комисије Србија и Црна Гора бити близу чланство, док ће БиХ можда добити статус кандидата.

За све земље западног Балкана, аспиранте за чланство у ЕУ биће примијењен такозвани концепт "новог приступа" који подразумијева да се на почетку процеса преговора отварају поглавља 23 и 24, који се односе на борбу против корупције и организованог криминала, владавину закона, реформу правосудног система, те да то буду и поглавља која ће посљедња бити затворена.

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црни

08.10.2014 06:39

шта плескате глупости криминалци нам воде државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран врс

08.10.2014 06:39

Ниста ново у насој љепој рс све по старом

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

08.10.2014 07:54

Гледам јуце ону слину од министра здравља, хоце несто да казе, а зноји се несретник, јер је рудоња иза њега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаку ноц

08.10.2014 10:37

Овде је и Бог рекао лаку ноц...ста оцекивати поред оваквих руководиоца.

ОДГОВОРИТЕ