Najgori izvještaj za BiH

Komesar EU za proširenjeŠtefan File danas će u Briselu predstaviti godišnje izvještaje o napretku zemaljazapadnog Balkana i Turske, u kojima, prema riječima visokog zvaničnika Evropskekomisije, nema nekih novih velikih preporuka, javlja izvještač Srne.

Svijet 08.10.2014 | 10:35
Najgori izvještaj za BiH

U izvještajima će posebna pažnja biti posvećena temi borbe protiv korupcije i kriminala,ali posebno oštro biće istaknuto i pitanje slobode medija i izražavanja.

Biće ukazano na neophodnost dijaloga kada je riječ o pitanjima spoljne politike i regionalne saradnje, te će u tom kontekstu biti istaknuta Strategija jugoistočna Evropa 2020 Savjeta za regionalnu saradnju.

Kada je riječ o BiH, jasno će biti rečeno da napretka nije bilo za razliku od ranijih godina kada su se tražile varijacije razlitičitih izraza o malom napretu kao što su "mali" ili "ograničen" progres, istakao je visoki zvaničnik EU.

Za Srbiju će, između ostalog, biti istaknuto da je otvaranje pregovora bila prekretnica i da se može reći da je ta zemlja lokomotiva napretka u regionu, ali da otvaranja narednih poglavlja zavisi od normalizacije odnosa sa samoproglašenim Kosovom.

Crna Gora je tokom prošle godine imala dosta napretka u poglavljima koji se odnose pitanja tehničke prirode, ali nedovoljno u pitanjima koji se odnose na vladavinu zakona, dok će za Makedoniju biti ukazano na nedostatak napretka u unutrašnjopolitičkom ambijentu i postojanje određenih međuetničkih tenzija.

Govoreći o izjavama budućeg šefa Evropske komisije Žan Kloda Junkera i komesara za politiku susjedstva Johanesa Hana da neće biti proširenja EU tokom njihovog mandata, zvaničnik EU je naglasio da to ne bi trebalo da brine stanovnike zapadnog Balkana, jer je realno da u narednih pet godina nijedna zemlja neće biti potpuno spremna za članstvo.

Visoki zvaničnik EU naglasio je da je Han "veoma privržen" politici proširenja, te da očekuje da bi krajem mandata Junkerove komisije Srbija i Crna Gora biti blizu članstvo, dok će BiH možda dobiti status kandidata.

Za sve zemlje zapadnog Balkana, aspirante za članstvo u EU biće primijenjen takozvani koncept "novog pristupa" koji podrazumijeva da se na početku procesa pregovora otvaraju poglavlja 23 i 24, koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu zakona, reformu pravosudnog sistema, te da to budu i poglavlja koja će posljednja biti zatvorena.

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crni

08.10.2014 06:39

šta pleskate gluposti kriminalci nam vode državu

ODGOVORITE
Name

veteran vrs

08.10.2014 06:39

Nista novo u nasoj ljepoj rs sve po starom

ODGOVORITE
Name

sasars

08.10.2014 07:54

Gledam juce onu slinu od ministra zdravlja, hoce nesto da kaze, a znoji se nesretnik, jer je rudonja iza njega...

ODGOVORITE
Name

laku noc

08.10.2014 10:37

Ovde je i Bog rekao laku noc...sta ocekivati pored ovakvih rukovodioca.

ODGOVORITE