Нема информација о пријетњама исламиста

На Косову и Метохији постоји јака мрежа радикалних исламистичких група, чији дијелови су тренутно у борбама на страним ратиштима. Српске безбједносне службе прате њихове активности, јер се очекује повратак екстремиста на ово подручје, констатаовано је на  сједници Одбора Скупштине Србије за безбједност.

Србија 07.10.2014 | 21:28
Нема информација о пријетњама исламиста

Само присуство екстремиста на Космету ствара одређене ризике по српски народ, али и друге етничке групе.

Безбједносне службе Србије ресорном парламентарном Одбору поднијеле су извјештај о активностима екстремистичких група, на сједници која је била затворена за јавност.

“Нема конкретних информација да се прпремају терористичке акције које би биле усмјерене против српског народа од стране радикалних исламиста на Косову и Метохији, али нису искључене појединачне акције тзв. “усамљених вукова”, рекао је након сједнице, члан парламентарног одбора Милован Дрецун.

Безбједносне службе Србије очекују скорији масовнији повратак екстремиста са ратишта у Ираку и Сирији, што би могло да доведе до одређене дестабилизације безбједности.

“Из разговора са представницима безбједносних служби видјели смо да су они веома темељно посвећени праћењу радикалног ислама и степену угрожености, не само српског народа и свих који живе на КиМ, него и уопште грађана Србије и да користе све капацитете који су им на располагању да у наредном периоду дјелују и превентивно , а нарочито је оставила утисак информација да они активно сарађују и са међународним присуством на КиМ и службама на праћењу радикалног ислама”, додао је Дрецун.

Дрецун је додао да би, уколико је тачно да је Србија међу водећим земљама по пореклу муниције коју користе екстремисти исламске државе у Ираку и Сирији, држава требало да се тиме позабави и истражи илегалне канале. Он је нагласио да је потребно истражити илегалне канале којима је неко могао да муницију прошверцује.

(БН ТВ)