Nema informacija o prijetnjama islamista

Na Kosovu i Metohiji postoji jaka mreža radikalnih islamističkih grupa, čiji dijelovi su trenutno u borbama na stranim ratištima. Srpske bezbjednosne službe prate njihove aktivnosti, jer se očekuje povratak ekstremista na ovo područje, konstataovano je na  sjednici Odbora Skupštine Srbije za bezbjednost.

Srbija 07.10.2014 | 21:28
Nema informacija o prijetnjama islamista

Samo prisustvo ekstremista na Kosmetu stvara određene rizike po srpski narod, ali i druge etničke grupe.

Bezbjednosne službe Srbije resornom parlamentarnom Odboru podnijele su izvještaj o aktivnostima ekstremističkih grupa, na sjednici koja je bila zatvorena za javnost.

“Nema konkretnih informacija da se prpremaju terorističke akcije koje bi bile usmjerene protiv srpskog naroda od strane radikalnih islamista na Kosovu i Metohiji, ali nisu isključene pojedinačne akcije tzv. “usamljenih vukova”, rekao je nakon sjednice, član parlamentarnog odbora Milovan Drecun.

Bezbjednosne službe Srbije očekuju skoriji masovniji povratak ekstremista sa ratišta u Iraku i Siriji, što bi moglo da dovede do određene destabilizacije bezbjednosti.

“Iz razgovora sa predstavnicima bezbjednosnih službi vidjeli smo da su oni veoma temeljno posvećeni praćenju radikalnog islama i stepenu ugroženosti, ne samo srpskog naroda i svih koji žive na KiM, nego i uopšte građana Srbije i da koriste sve kapacitete koji su im na raspolaganju da u narednom periodu djeluju i preventivno , a naročito je ostavila utisak informacija da oni aktivno sarađuju i sa međunarodnim prisustvom na KiM i službama na praćenju radikalnog islama”, dodao je Drecun.

Drecun je dodao da bi, ukoliko je tačno da je Srbija među vodećim zemljama po poreklu municije koju koriste ekstremisti islamske države u Iraku i Siriji, država trebalo da se time pozabavi i istraži ilegalne kanale. On je naglasio da je potrebno istražiti ilegalne kanale kojima je neko mogao da municiju prošvercuje.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar