Караџић очекује ослобађајућу пресуду

У Хагу је данас завршено суђење првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је у завршној ријечи поручио да очекује да га Трибунал ослободи оптужбе за геноцид и осталих тачака оптужнице.

Република Српска 07.10.2014 | 17:58
Караџић очекује ослобађајућу пресуду

У реплици на завршне ријечи двије стране у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом, Караџић је рекао да није желио ратно стање, те истакао да нису тачни наводи Тужилаштва да је наредио да несрби не могу да се врате на своја огњишта одакле су отишли.

"Нисам желио да се народ милитаризује. Право повратка избјеглицама је регулисано споразумима. БиХ као унитарна држава не би могла бити прихватљива ни Србима ни Хрватима. Прихватили смо да изађемо из Југославије, али да добијемо нешто", рекао је Караџић.

Напомињући да су многи страни званичници говорили да је он тврдио да се рат у БиХ могао избјећи и ријешити другим средствима, Караџић је поновио да је његова позиција била ријешити све за преговарачким столом, преносе београдски медији.

"Јасно сам говорио да ће се сви вратити на своје ко буде желио и ко буде хтио", рекао је Караџић.

Он је додао да је прије рата у БиХ јасно поручио да је могућа секуларна држава у којој би живјели муслимани, Срби и Хрвати.

"Муслимани, Срби и Хрвати могу живети заједно у секуларној држави и ту смо се ја и Алија Изетбеговић усагласили", рекао је Караџић.

Судски процес против Караџића у Хашком трибналу ушао је у завршницу, а стране су данас изнијеле своју завршну ријеч, послије чега је предсједавајући судија Гон Квон објавио да је расправа завршена.

Хашки тужилац Алан Тигер затражио је доживотну казну затвора за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић, који се сам бранио, у завршној ријечи је поручио да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности током рата у БиХ.

Очекује се да ће судијама бити потребно минимум неколико мјесеци да проуче све материјале.


Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЈА

07.10.2014 15:59

Оцекујем и ја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

07.10.2014 18:14

Ја оцекујем пензију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.10.2014 19:00

Радова Караџић заслужује Слободу , Јесте ли заборавили онај говор Радованов у скупштини БиХ није позивао на рат као Алија , Срби су били за мирно ријешеље , муслимани за рат и то су чињенице , немојте да изврћете истину и историју , РАДОВАНЕ СРЕТАН ПОВРАТАК У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

07.10.2014 19:29

Зивио Радован!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

07.10.2014 19:52

Добро нам дошао наш предсједниче и легендо СрБске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

07.10.2014 23:07

Са срећом предсједниче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.10.2014 10:29

Моје је мишљење да ће га нажалост нешто осудити као и све до сада да би после пар година ти исти писали књиге да није имао кривице и на томе зарађивати новац.Погледајте само шта раде Шешељу. Кренуло је од Карле Делпонте па ћемо видјети ко је следећи.

ОДГОВОРИТЕ