Karadžić očekuje oslobađajuću presudu

U Hagu je danas završeno suđenje prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u završnoj riječi poručio da očekuje da ga Tribunal oslobodi optužbe za genocid i ostalih tačaka optužnice.

Republika Srpska 07.10.2014 | 17:58
Karadžić očekuje oslobađajuću presudu

U replici na završne riječi dvije strane u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom, Karadžić je rekao da nije želio ratno stanje, te istakao da nisu tačni navodi Tužilaštva da je naredio da nesrbi ne mogu da se vrate na svoja ognjišta odakle su otišli.

"Nisam želio da se narod militarizuje. Pravo povratka izbjeglicama je regulisano sporazumima. BiH kao unitarna država ne bi mogla biti prihvatljiva ni Srbima ni Hrvatima. Prihvatili smo da izađemo iz Jugoslavije, ali da dobijemo nešto", rekao je Karadžić.

Napominjući da su mnogi strani zvaničnici govorili da je on tvrdio da se rat u BiH mogao izbjeći i riješiti drugim sredstvima, Karadžić je ponovio da je njegova pozicija bila riješiti sve za pregovaračkim stolom, prenose beogradski mediji.

"Jasno sam govorio da će se svi vratiti na svoje ko bude želio i ko bude htio", rekao je Karadžić.

On je dodao da je prije rata u BiH jasno poručio da je moguća sekularna država u kojoj bi živjeli muslimani, Srbi i Hrvati.

"Muslimani, Srbi i Hrvati mogu živeti zajedno u sekularnoj državi i tu smo se ja i Alija Izetbegović usaglasili", rekao je Karadžić.

Sudski proces protiv Karadžića u Haškom tribnalu ušao je u završnicu, a strane su danas iznijele svoju završnu riječ, poslije čega je predsjedavajući sudija Gon Kvon objavio da je rasprava završena.

Haški tužilac Alan Tiger zatražio je doživotnu kaznu zatvora za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić, koji se sam branio, u završnoj riječi je poručio da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Očekuje se da će sudijama biti potrebno minimum nekoliko mjeseci da prouče sve materijale.


Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

JA

07.10.2014 15:59

Ocekujem i ja!!!

ODGOVORITE
Name

penzioner

07.10.2014 18:14

Ja ocekujem penziju

ODGOVORITE
Name

Никола

07.10.2014 19:00

Радова Караџић заслужује Слободу , Јесте ли заборавили онај говор Радованов у скупштини БиХ није позивао на рат као Алија , Срби су били за мирно ријешеље , муслимани за рат и то су чињенице , немојте да изврћете истину и историју , РАДОВАНЕ СРЕТАН ПОВРАТАК У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ODGOVORITE
Name

Slavisa

07.10.2014 19:29

Zivio Radovan!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

07.10.2014 19:52

Dobro nam došao naš predsjedniče i legendo SrBske.

ODGOVORITE
Name

СС

07.10.2014 23:07

Са срећом предсједниче!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.10.2014 10:29

Moje je mišljenje da će ga nažalost nešto osuditi kao i sve do sada da bi posle par godina ti isti pisali knjige da nije imao krivice i na tome zarađivati novac.Pogledajte samo šta rade Šešelju. Krenulo je od Karle Delponte pa ćemo vidjeti ko je sledeći.

ODGOVORITE