Полицајац ЦЈБ Бањалука претукао малољетника!

За тројицу малољетника из Бањалуке, И.А. (17), А.С. (17) и С.Б. (16) суботњи излазак у град завршио се катастрофално: један од њих је претучен, други је добио шамар. Сва тројица су истраумирана, а батине су добили од - полиције! Родитељи увјеравају: дословно ни због чега.

Република Српска 07.10.2014 | 15:49
Полицајац ЦЈБ Бањалука претукао малољетника!

Славко Антонић, родитељ једног од дјечака, прича да се све догодило у ноћи суботе на недељу, негдје иза један. Његов син враћао се с двојицом другова кући, Гајевом улицом, иза Боске.

-Двојица полицајаца изашла су из аута и рекли им да пођу с њима. Они затечени, не знају зашто. На то је полицајац, ничим изазван, почео да туче мог сина с леђа, по глави. Дијете ми је пало на плочник, ударио је главом, на шта га је полицајац наставио шутирати у грудни кош, прича Антонић.

За то вријеме, А.С. је полицајцу говорио да му не туче друга, да зове родитеље јер су сва тројица малољетни. За ту опаску добио је шамар. То је порталу Истинито испричала његова мајка, Вера Симоновић. 

Отац претученог дјечака прича да су његовог сина потом увукли у кола и рекли „немој никоме причати о
овоме, па нећемо писати пријаву“. На питање „какву пријаву“, полицајци су га избацили из аута.

Полицајац је претукао дјечака у Гајевој улици у центру Бањалуке - тврди његов отац
 
Из бањалуче полиције кажу да су 5. октобра у Гајевој улици „уочили нарушавање јавног реда и мира од стране три лица, која су у видно алкохолиосаном стању, галамила и кретала се коловозном траком намијењеном за саобраћај моторних возила“. 

-На мјесту догађаја утврђен је идентитет лица, а један од њих, седамнаестогодишњи малољетник, се оглушио на законито издато наређење да престане са нарушавањем јавног реда и мира и ударио је рукама у службено возило, саопштено је из ЦЈБ Бањалука.

Бањалуча полиција ће, како је речено, поднијети извјештај против малољетника надлежном основном суду,
о почињеном прекршају по Закону о јавном реду и миру. Против њихових родитеља биће поднесен извјештај по истом Закону због почињеног прекршаја „пропуштање обавезе старања о малољетнику“, речено је у Центру јавне безбједности.
 
Полицајац познат по "дисциплиновању"

Славко Антонић каже да је отишао у ЦЈБ Бањалука да се жали али да је дочекан „врло непрофесионално“. Тврди да је помоћник командира полицијске станице Центар Дарко Марчета рекао да својим полицајцима „вјерује беспоговорно“ а дјечаке оптужио да лажу.

-За то вријеме, тај који је тукао мог сина ништа није говорио већ је гледао у под. Други полицајац који је, како сам чуо, покушао убиједити свог колегу да не туче дјецу, сада је ћутао и подржао причу како батина није било, каже Антонић. Он је инсистирао да му дају потврду да је био у ЦЈБ и да се жалио, али од полиције ништа није добио.

Антонић је сазнао име полицајца који му је тукао дијете. По његовим ријечима, ради се о Јови Зорићу, од раније „познатом“ по пребијању малољетника. Бањалучанин Ђуро Јелачић тачно прије годину дана пријавио је Зорића јер је, приликом рације у клубу Миленијум, претукао његовог сина. Дјечак је добио батине, тврди отац, када је питао полицајце може ли да спусти руке и иде кући.

Епилог посљедњег Зорићевог „дисциплиновања“ су контузије главе, психичке трауме и одеротина на лакту код малољетног И.А.
 
"Умјесто да их штити полиција их туче" 

И Вера Симоновић, мајка дјечака који је ошамарен само зато што је тражио да му не туку друга, пријавила је полицајца Зорића.

-Ако је моје дијете погријешило што је било вани, онда се то другачије рјешава, склоне се са улице и зову се родитељи. Дјеца ништа нису урадила и сматрам да до тога никако није смјело доћи, каже Симоновићева.
Огорчена је на полицију и захтијева да преиспитају какве службенике имају у својим редовима.

-Ја сам дјецу учила да се могу обратити полицији да их заштити, а не да их туче. Значи, страшно, констатује Вера Симоновић. Родитељи напомињу да је ријеч о дјеци која су за примјер: одлични ђаци, стипендисти, спортисти који ничим нису дали повод за полицијску бруталност.

А управо по бруталности је бањалучки ЦЈБ препознат у извјештају Комисије Савјета Европе за спречавање мучења и нечовјечног поступања који је састављен на основу стања крајем 2012. У њему је, између осталог, наведено да су криминалистички инспектори бањалучког Центра јавне безбједности користили различите методе мучења приликом испитивања приведених особа. Комисија је тада такође констатовала да су најчешћи облици злостављања осумњичених били шамари, ударци рукама, ногама и тврдим предметима. Највећи број таквих навода односио се на криминалистичке инспекторе у станицама које су у надлежности ЦЈБ Бањалука.

Иако су из полиције увјеравали да раде на отклањању проблема злостављања, чини се да ће унутрашња контрола МУП-а РС имати још доста посла да „очисти“ своје редове у Бањалуци.

Извор: Истинито

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мојсије са истока

07.10.2014 14:14

Без цврсте руке нема реда само без изузетака као код друга Броза. Батина је из раја изасла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

07.10.2014 14:26

Драга опозицијо, поштовани Савезу за промјене!!! Ако не буде промјена у полицији која је 9 година под Бајином диригентском палицом - нема нам ни макац напријед. Схватите то. Ова полиција је корумпирана, батинашка, страначка, свакаква...само не професионална. У њиховим редовима је велики број криминалаца које је Баја на волшебан начин запослио. Није прошло ни два дана од пребијања момка у Требињу, од оргијања "специјалаца" у оном бањалучком кафићу, од рекета, пљачки и изнуда којих смо сваки дан свједоци - и сад најновији "подвиг" Бајине полиције. Треба их уразумити, најпре законом...а ако не иде - растјерати багру и послати овцама одакле су многи од њих и дошли... Ако Савез за промјене не донесе нове законе и не поткреше мурији крила - оваквих случајева ће бити све више. Самозвани "инспектори" и њихови налогодавци из СНСД-а су долијали, шенлучењима по Српској... што мањи град - то веће злоупотребе и прекорачивање овлашћења. Доста више !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

07.10.2014 15:08

У опсте ме не изненадјује, јел понасање ових, данасњих тинејдзера је насилницко а све висе узимају маха. Пуно пута, сетам са дјететом, нормално тротоаром а у сусрет мени долази пар тинејдзера, деете дрзим за руку и станемо у крај да би они просли, расире се тротоаром, понасање им катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц

07.10.2014 15:41

Нека и треба, да се зна ко коси а ко воду носи. Нек' и моје сутра осамари бар це бити цовјек од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за оксигена

07.10.2014 22:18

Просетај улицом сам субитом у веце...звацес полицију бар три пута кретену..ти и такве п...само сједите и лупетате..наравно цирилицом а могу замислити да си превео на гооглу...та дјеца нису нормална, знам и из искуства. А родитељи, запитајте се да ли су дјеца крица, да ли сте икада у три ујутро када вам син (или церка) додје из клуба тразили да вас пољубе као правог родитеља, да осјетите ту комбинацију алкохола и цигарета( запитајте се мало) Не браним полицију...али људи, цувајмо дјецу...такав пијан господјо да је сјео у возило и не дај бозе несто му се десило питали би гдје је била полиција да га заустави. Сви мало лицне одговорности. Лијеп поздрав за све родитеље..и пазите своју дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

07.10.2014 23:23

А то се тако једноставно мозе риједити,а то је да се уграде камере у полициска возила,или јос боље да морају као обавезну опрему користити оне нове гоогле глас па да се све сними,па да видимо онда ко је крив за овакве ствари. Полиција нема право да бије никога док не буде нападнута,ал то је тако само у књигама. Бас це малољетно лице од 17 напаст полицајца.

ОДГОВОРИТЕ