Policajac CJB Banjaluka pretukao maloljetnika!

Za trojicu maloljetnika iz Banjaluke, I.A. (17), A.S. (17) i S.B. (16) subotnji izlazak u grad završio se katastrofalno: jedan od njih je pretučen, drugi je dobio šamar. Sva trojica su istraumirana, a batine su dobili od - policije! Roditelji uvjeravaju: doslovno ni zbog čega.

Republika Srpska 07.10.2014 | 15:49
Policajac CJB Banjaluka pretukao maloljetnika!

Slavko Antonić, roditelj jednog od dječaka, priča da se sve dogodilo u noći subote na nedelju, negdje iza jedan. Njegov sin vraćao se s dvojicom drugova kući, Gajevom ulicom, iza Boske.

-Dvojica policajaca izašla su iz auta i rekli im da pođu s njima. Oni zatečeni, ne znaju zašto. Na to je policajac, ničim izazvan, počeo da tuče mog sina s leđa, po glavi. Dijete mi je palo na pločnik, udario je glavom, na šta ga je policajac nastavio šutirati u grudni koš, priča Antonić.

Za to vrijeme, A.S. je policajcu govorio da mu ne tuče druga, da zove roditelje jer su sva trojica maloljetni. Za tu opasku dobio je šamar. To je portalu Istinito ispričala njegova majka, Vera Simonović. 

Otac pretučenog dječaka priča da su njegovog sina potom uvukli u kola i rekli „nemoj nikome pričati o
ovome, pa nećemo pisati prijavu“. Na pitanje „kakvu prijavu“, policajci su ga izbacili iz auta.

Policajac je pretukao dječaka u Gajevoj ulici u centru Banjaluke - tvrdi njegov otac
 
Iz banjaluče policije kažu da su 5. oktobra u Gajevoj ulici „uočili narušavanje javnog reda i mira od strane tri lica, koja su u vidno alkoholiosanom stanju, galamila i kretala se kolovoznom trakom namijenjenom za saobraćaj motornih vozila“. 

-Na mjestu događaja utvrđen je identitet lica, a jedan od njih, sedamnaestogodišnji maloljetnik, se oglušio na zakonito izdato naređenje da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira i udario je rukama u službeno vozilo, saopšteno je iz CJB Banjaluka.

Banjaluča policija će, kako je rečeno, podnijeti izvještaj protiv maloljetnika nadležnom osnovnom sudu,
o počinjenom prekršaju po Zakonu o javnom redu i miru. Protiv njihovih roditelja biće podnesen izvještaj po istom Zakonu zbog počinjenog prekršaja „propuštanje obaveze staranja o maloljetniku“, rečeno je u Centru javne bezbjednosti.
 
Policajac poznat po "disciplinovanju"

Slavko Antonić kaže da je otišao u CJB Banjaluka da se žali ali da je dočekan „vrlo neprofesionalno“. Tvrdi da je pomoćnik komandira policijske stanice Centar Darko Marčeta rekao da svojim policajcima „vjeruje bespogovorno“ a dječake optužio da lažu.

-Za to vrijeme, taj koji je tukao mog sina ništa nije govorio već je gledao u pod. Drugi policajac koji je, kako sam čuo, pokušao ubijediti svog kolegu da ne tuče djecu, sada je ćutao i podržao priču kako batina nije bilo, kaže Antonić. On je insistirao da mu daju potvrdu da je bio u CJB i da se žalio, ali od policije ništa nije dobio.

Antonić je saznao ime policajca koji mu je tukao dijete. Po njegovim riječima, radi se o Jovi Zoriću, od ranije „poznatom“ po prebijanju maloljetnika. Banjalučanin Đuro Jelačić tačno prije godinu dana prijavio je Zorića jer je, prilikom racije u klubu Milenijum, pretukao njegovog sina. Dječak je dobio batine, tvrdi otac, kada je pitao policajce može li da spusti ruke i ide kući.

Epilog posljednjeg Zorićevog „disciplinovanja“ su kontuzije glave, psihičke traume i oderotina na laktu kod maloljetnog I.A.
 
"Umjesto da ih štiti policija ih tuče" 

I Vera Simonović, majka dječaka koji je ošamaren samo zato što je tražio da mu ne tuku druga, prijavila je policajca Zorića.

-Ako je moje dijete pogriješilo što je bilo vani, onda se to drugačije rješava, sklone se sa ulice i zovu se roditelji. Djeca ništa nisu uradila i smatram da do toga nikako nije smjelo doći, kaže Simonovićeva.
Ogorčena je na policiju i zahtijeva da preispitaju kakve službenike imaju u svojim redovima.

-Ja sam djecu učila da se mogu obratiti policiji da ih zaštiti, a ne da ih tuče. Znači, strašno, konstatuje Vera Simonović. Roditelji napominju da je riječ o djeci koja su za primjer: odlični đaci, stipendisti, sportisti koji ničim nisu dali povod za policijsku brutalnost.

A upravo po brutalnosti je banjalučki CJB prepoznat u izvještaju Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja koji je sastavljen na osnovu stanja krajem 2012. U njemu je, između ostalog, navedeno da su kriminalistički inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti koristili različite metode mučenja prilikom ispitivanja privedenih osoba. Komisija je tada takođe konstatovala da su najčešći oblici zlostavljanja osumnjičenih bili šamari, udarci rukama, nogama i tvrdim predmetima. Najveći broj takvih navoda odnosio se na kriminalističke inspektore u stanicama koje su u nadležnosti CJB Banjaluka.

Iako su iz policije uvjeravali da rade na otklanjanju problema zlostavljanja, čini se da će unutrašnja kontrola MUP-a RS imati još dosta posla da „očisti“ svoje redove u Banjaluci.

Izvor: Istinito

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mojsije sa istoka

07.10.2014 14:14

Bez cvrste ruke nema reda samo bez izuzetaka kao kod druga Broza. Batina je iz raja izasla

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

07.10.2014 14:26

Драга опозицијо, поштовани Савезу за промјене!!! Ако не буде промјена у полицији која је 9 година под Бајином диригентском палицом - нема нам ни макац напријед. Схватите то. Ова полиција је корумпирана, батинашка, страначка, свакаква...само не професионална. У њиховим редовима је велики број криминалаца које је Баја на волшебан начин запослио. Није прошло ни два дана од пребијања момка у Требињу, од оргијања "специјалаца" у оном бањалучком кафићу, од рекета, пљачки и изнуда којих смо сваки дан свједоци - и сад најновији "подвиг" Бајине полиције. Треба их уразумити, најпре законом...а ако не иде - растјерати багру и послати овцама одакле су многи од њих и дошли... Ако Савез за промјене не донесе нове законе и не поткреше мурији крила - оваквих случајева ће бити све више. Самозвани "инспектори" и њихови налогодавци из СНСД-а су долијали, шенлучењима по Српској... што мањи град - то веће злоупотребе и прекорачивање овлашћења. Доста више !!!

ODGOVORITE
Name

1389

07.10.2014 15:08

U opste me ne iznenadjuje, jel ponasanje ovih, danasnjih tinejdzera je nasilnicko a sve vise uzimaju maha. Puno puta, setam sa djetetom, normalno trotoarom a u susret meni dolazi par tinejdzera, deete drzim za ruku i stanemo u kraj da bi oni prosli, rasire se trotoarom, ponasanje im katastrofa.

ODGOVORITE
Name

prc

07.10.2014 15:41

Neka i treba, da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Nek' i moje sutra osamari bar ce biti covjek od njega.

ODGOVORITE
Name

za oksigena

07.10.2014 22:18

Prosetaj ulicom sam subitom u vece...zvaces policiju bar tri puta kretenu..ti i takve p...samo sjedite i lupetate..naravno cirilicom a mogu zamisliti da si preveo na googlu...ta djeca nisu normalna, znam i iz iskustva. A roditelji, zapitajte se da li su djeca krica, da li ste ikada u tri ujutro kada vam sin (ili cerka) dodje iz kluba trazili da vas poljube kao pravog roditelja, da osjetite tu kombinaciju alkohola i cigareta( zapitajte se malo) Ne branim policiju...ali ljudi, cuvajmo djecu...takav pijan gospodjo da je sjeo u vozilo i ne daj boze nesto mu se desilo pitali bi gdje je bila policija da ga zaustavi. Svi malo licne odgovornosti. Lijep pozdrav za sve roditelje..i pazite svoju djecu

ODGOVORITE
Name

Zeljko

07.10.2014 23:23

A to se tako jednostavno moze rijediti,a to je da se ugrade kamere u policiska vozila,ili jos bolje da moraju kao obaveznu opremu koristiti one nove google glas pa da se sve snimi,pa da vidimo onda ko je kriv za ovakve stvari. Policija nema pravo da bije nikoga dok ne bude napadnuta,al to je tako samo u knjigama. Bas ce maloljetno lice od 17 napast policajca.

ODGOVORITE