Курди упали у зграду ЕУ у Бриселу

Више десетина курдских демонстраната упало је данас у зграду Европског парламента (ЕП) у Бриселузахтевајући брзу војну акцију против милитантних активиста групе Исламска држава у Ираку и Леванту (ИСИЛ) како би се сиријски град Кобане, који је претежно насељен Курдима, спасао од уништења.

Свијет 07.10.2014 | 16:08
Курди упали у зграду ЕУ у Бриселу

Око 50 демонстраната пробило је обезбеђење зграде ЕП и заузело мултимедијалну сцену "Вокс бокс" носећи заставе међу којима су неке са сликом Абдулаха Оџалана, лидера Радничке партије Курдистана (ПКК) који се налази у затвору, преноси Раша тудеј.

Курди у Европи траже од власти Европске уније да упуте конкретнију војну помоћ коалицији на челу са САД која се бори против ИСИЛ.До инцидента у Бриселу дошло је након што су Курди током ноћи у знак протеста провалили и у зграду холандског парламента у Хагу, а курдски демонстранти су синоћ и у више градова Аустрије демонстрирали против ИСИЛ.

Око 300 Курда демонстрирало је касно синоћ испред аустријског парламента у Бечу.Кобане, град који се налази на граници Сирије са Турском, већ две недеље је место окршаја ИСИЛ и курдских снага, а сада је очигледно пао у руке терористичке организације која је поставила своју заставу изнад овог града. Џихадисти су у понедељак увече заузели три округа у Кобанеу.

Више од 2.000 сиријских Курда, међу њима жене и деца, евакуисано је из Кобанеа, док борци Исламске државе напредују ка центру.Сиријски Курди више од три седмице воде жестоке окршаје са џихадистима Исламске државе, која држи под контролом велике делове Сирије и Ирака. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

08.10.2014 02:23

То зло треба у коријену сасјеци јер би врло брзо могли доци до Европе!

ОДГОВОРИТЕ