Kurdi upali u zgradu EU u Briselu

Više desetina kurdskih demonstranata upalo je danas u zgradu Evropskog parlamenta (EP) u Briseluzahtevajući brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) kako bi se sirijski grad Kobane, koji je pretežno naseljen Kurdima, spasao od uništenja.

Svijet 07.10.2014 | 16:08
Kurdi upali u zgradu EU u Briselu

Oko 50 demonstranata probilo je obezbeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks" noseći zastave među kojima su neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) koji se nalazi u zatvoru, prenosi Raša tudej.

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv ISIL.Do incidenta u Briselu došlo je nakon što su Kurdi tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a kurdski demonstranti su sinoć i u više gradova Austrije demonstrirali protiv ISIL.

Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno sinoć ispred austrijskog parlamenta u Beču.Kobane, grad koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dve nedelje je mesto okršaja ISIL i kurdskih snaga, a sada je očigledno pao u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada. Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka. 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

08.10.2014 04:23

To zlo treba u korijenu sasjeci jer bi vrlo brzo mogli doci do Evrope!

ODGOVORITE