Ђаковица: Српске жртве убијене у миру

Удружење породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији саопштило је да су српске жртве, за које се претпоставља да су у откривеној масовној гробници код Ђаковице, припадници терористичке ОВК убили у миру, а не у оружаним сукоби на Косову и Метохији.

Србија 07.10.2014 | 14:58
Ђаковица: Српске жртве убијене у миру

 Предсједник Удружења Симо Спасић рекао је да не може да говори детаље о овој гробници, за коју се претпоставља да садржи тијела убијених Срба из логора ОВК "Ликовац", да не би била уништена као она са "отетим белаћевским рударима".

Он је додао да је од српског тужилаштва добио информацију да се можда у овој масовној гробници код Ђаковице налази и тијело његовог брата Жарка Спасића, који је отет као цивил."Нас породице боли ако се покаже тачним сведочење Албанца, који је дао ту локацију, да се међу тим лешевима налазе и они из логора `Ликовац", изјавио је Спасић испред "Српског зида плача" са фотографијама више од 2.000 српских жртава, који је ово удружење поставило преко пута српског Тужилаштва за ратне злочине.Спасић је истакао да није тачна информација тужилаштва Еулекса да се у тој масовној гробници налазе само тијела Срба који су учествовали у оружаним сукобима на Косову и Метохији, већ напомиње да су сви који су се били у логору "Ликовац" били киднаповани у миру, на радним мјестима, као његов брат.Он је поручио да ће породице српских жртава и даље да се боре и траже правду да буду кажњени злочинци који су криви за убијање Срба на Косову и Метохији.

Спасић је истакао да је тужилаштву Еулекса познато ко је држао логор "Ликавац", који је био "под командом Фатмира Љимаја, Краснићија и Тачија"."Очекујемо да Тужилаштво Еулекса коначно подигне оптужницу против оних који су одговорни за одузимање живота нашим најмилијим", рекао је новинарима Спасић.Он је додао да породице српских жртава очекују да Еулесков суд и тужилаштво коначно злочинце приведу правди, јер породице чекају и живе у паклу већ 16 година.

"Биће нам лакше ако по тој оптужници одговарају и за командну одговорност они који су водили ОВК. Нећемо се смирити док сви не буду процесуирани. Знамо да су клали и убијали наше најмилије и како да прихватимо да су они сада постали премијери", запитао је Спасић.Мајка погинулог српског војника Лозанка Радојчић рекла је да постоји много српских мајки које чекају да им се врате синови и позвала је српске власти да не ћуте о жртвама међу српским војницима који су убијени на Косову и Метохији.

"Тражимо од власти да се исто као што се за друге случајеве проводи експресна истрага и суђење, тако проведе и за војнике који су убијени на Косову. Тражимо да их породице сахране, да им се душе смире", истакла је Радојчићева.

Тужилаштво за ратне злочине Србије и Тужилаштво Еулекса провјеравају информације о постојању масовне гробнице српских жртава у селу Пискота, општина Ђаковица, гдје се, како се претпоставља, налазе посмртни остаци жртава злочина припадника ОВК у логору "Ликовац".

Тужилаштво Еулекса наредило је ексхумацију, аутопсију и идентификацију евентуалних посмртних остатака на овој локацији.

Коментари / 0

Оставите коментар