Đakovica: Srpske žrtve ubijene u miru

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji saopštilo je da su srpske žrtve, za koje se pretpostavlja da su u otkrivenoj masovnoj grobnici kod Đakovice, pripadnici terorističke OVK ubili u miru, a ne u oružanim sukobi na Kosovu i Metohiji.

Srbija 07.10.2014 | 14:58
Đakovica: Srpske žrtve ubijene u miru

 Predsjednik Udruženja Simo Spasić rekao je da ne može da govori detalje o ovoj grobnici, za koju se pretpostavlja da sadrži tijela ubijenih Srba iz logora OVK "Likovac", da ne bi bila uništena kao ona sa "otetim belaćevskim rudarima".

On je dodao da je od srpskog tužilaštva dobio informaciju da se možda u ovoj masovnoj grobnici kod Đakovice nalazi i tijelo njegovog brata Žarka Spasića, koji je otet kao civil."Nas porodice boli ako se pokaže tačnim svedočenje Albanca, koji je dao tu lokaciju, da se među tim leševima nalaze i oni iz logora `Likovac", izjavio je Spasić ispred "Srpskog zida plača" sa fotografijama više od 2.000 srpskih žrtava, koji je ovo udruženje postavilo preko puta srpskog Tužilaštva za ratne zločine.Spasić je istakao da nije tačna informacija tužilaštva Euleksa da se u toj masovnoj grobnici nalaze samo tijela Srba koji su učestvovali u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji, već napominje da su svi koji su se bili u logoru "Likovac" bili kidnapovani u miru, na radnim mjestima, kao njegov brat.On je poručio da će porodice srpskih žrtava i dalje da se bore i traže pravdu da budu kažnjeni zločinci koji su krivi za ubijanje Srba na Kosovu i Metohiji.

Spasić je istakao da je tužilaštvu Euleksa poznato ko je držao logor "Likavac", koji je bio "pod komandom Fatmira Ljimaja, Krasnićija i Tačija"."Očekujemo da Tužilaštvo Euleksa konačno podigne optužnicu protiv onih koji su odgovorni za oduzimanje života našim najmilijim", rekao je novinarima Spasić.On je dodao da porodice srpskih žrtava očekuju da Euleskov sud i tužilaštvo konačno zločince privedu pravdi, jer porodice čekaju i žive u paklu već 16 godina.

"Biće nam lakše ako po toj optužnici odgovaraju i za komandnu odgovornost oni koji su vodili OVK. Nećemo se smiriti dok svi ne budu procesuirani. Znamo da su klali i ubijali naše najmilije i kako da prihvatimo da su oni sada postali premijeri", zapitao je Spasić.Majka poginulog srpskog vojnika Lozanka Radojčić rekla je da postoji mnogo srpskih majki koje čekaju da im se vrate sinovi i pozvala je srpske vlasti da ne ćute o žrtvama među srpskim vojnicima koji su ubijeni na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo od vlasti da se isto kao što se za druge slučajeve provodi ekspresna istraga i suđenje, tako provede i za vojnike koji su ubijeni na Kosovu. Tražimo da ih porodice sahrane, da im se duše smire", istakla je Radojčićeva.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo Euleksa provjeravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih žrtava u selu Piskota, opština Đakovica, gdje se, kako se pretpostavlja, nalaze posmrtni ostaci žrtava zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac".

Tužilaštvo Euleksa naredilo je ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na ovoj lokaciji.

Komentari / 0

Ostavite komentar