Драматична исповијест припаднице ИС

У сиријском граду Раки, који борци ИС држе под контролом, делује женска бригада Ал-Канса која има задатак да ухапси било коју жену која не поштује строги шеријатски закон, укључујући потпуну покривеност у јавности.

Свијет 07.10.2014 | 14:34
Драматична исповијест припаднице ИС

О овој злогласној бригади која сеје страх међу женама и девојкама у Раки проговорила је девојка која је била њен члан, а која је, срећом, успела да побегне.

Кахадија има 25 година, по занимању је учитељица. Одрасла је у Сирији, како каже, у не претерано конзервативној породици.

Завршила је факултет и запослила се као учитељица у школи. Када је пре више од три године почео устанак у Сирији, придружила се маси која је на улици тражила одлазак власти председника Башара ал-Асада. Заједно с друштвом по улици је исписивала графите против власти, иако су им стална претња биле службе безбедности. Али, онда је настао хаос, улице су биле пуне војске, рањеника, крви и она је пожелела да учини нешто да се то прекине.

Нажалост, отишла је на погрешан пут.

"Мој проблем је што сам онда упала у нешто још одвратније", каже 25-годишњакиња.Кривим путем кренула је након што је на интернету упознала Тунижанина, у којега је с временом стекла поверење, у тој мери да није могла препознати да је постала жртва манипулације. Полако ју је намамио у Исламску државу и уверио да та група није оно што људи мисле, те да није реч о терористичкој организацији.Знао је да ми говори:

"Ми ћемо се поштено борити за ислам. Сада је ратно стање, време када треба да управљамо државом, када морамо бити оштри". Незнанац с интернета позвао ју је да дође у сиријски град Раку и намамио да ступи у женску ИС бригаду у којој је било између 25 и 30 жена. Све "грешнице" завршавале су на мучењу које је предводила Ум Хамза, чија појава улива страх у кости. Кад ју је Кахадија први пут видела, каже, била је престрављена. "Она није нормална жена. Огромна је, носи пиштољ, бич, нож, а имала је и бурку", присетила се Кхадија. И њу су обучавали да зна да рукује с оружјем, а од ње су месечно тражили 200 долара за храну.

Кахадијина породица је била свесна да им је кћер заглибила, али нису могли ништа да учине да је одврате и наговоре да се врати кући.

Посебно је упорна била мајка. "Она би ми увек говорила: 'Пробуди се, пази на себе. Ти идеш, али нити не знаш где', присетила се мајчиних речи девојка. Мајчина упозорења навела су је да с временом почне да преиспитује своје поступке и начела Исламске државе."На почетку сам била задовољна с оним што радим, осећала сам да имамо ауторитет на улицама. Али онда сам се почела бојати, страшна ми је била ситуација у којој сам се нашла. Чак сам се почела бојати и сама себе", прича девојка.

"Најгоре што сам видела био је мушкарац којем су испред мене одрубили главу", присетила се ужаса. Окрутност према женама које су кажњавали још су јој биле неподношљивија. Посебно је презирала мушкарца који је био задужен да проналази жене за ИС борце.Страни борци су били јако брутални према женама, чак и онда ако се за њих удају. Било је случајева када су жене након сексуалног злостављања завршавале у хитној помоћи", испричала је за она.

Закључила је да се она с факултетском дипломом нашла на погрешном месту па се почела да пита шта уопште ради. Није могла да поднесе бруталности којима су се чланови њене бригаде поносили.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар