Dramatična ispovijest pripadnice IS

U sirijskom gradu Raki, koji borci IS drže pod kontrolom, deluje ženska brigada Al-Kansa koja ima zadatak da uhapsi bilo koju ženu koja ne poštuje strogi šerijatski zakon, uključujući potpunu pokrivenost u javnosti.

Svijet 07.10.2014 | 14:34
Dramatična ispovijest pripadnice IS

O ovoj zloglasnoj brigadi koja seje strah među ženama i devojkama u Raki progovorila je devojka koja je bila njen član, a koja je, srećom, uspela da pobegne.

Kahadija ima 25 godina, po zanimanju je učiteljica. Odrasla je u Siriji, kako kaže, u ne preterano konzervativnoj porodici.

Završila je fakultet i zaposlila se kao učiteljica u školi. Kada je pre više od tri godine počeo ustanak u Siriji, pridružila se masi koja je na ulici tražila odlazak vlasti predsednika Bašara al-Asada. Zajedno s društvom po ulici je ispisivala grafite protiv vlasti, iako su im stalna pretnja bile službe bezbednosti. Ali, onda je nastao haos, ulice su bile pune vojske, ranjenika, krvi i ona je poželela da učini nešto da se to prekine.

Nažalost, otišla je na pogrešan put.

"Moj problem je što sam onda upala u nešto još odvratnije", kaže 25-godišnjakinja.Krivim putem krenula je nakon što je na internetu upoznala Tunižanina, u kojega je s vremenom stekla poverenje, u toj meri da nije mogla prepoznati da je postala žrtva manipulacije. Polako ju je namamio u Islamsku državu i uverio da ta grupa nije ono što ljudi misle, te da nije reč o terorističkoj organizaciji.Znao je da mi govori:

"Mi ćemo se pošteno boriti za islam. Sada je ratno stanje, vreme kada treba da upravljamo državom, kada moramo biti oštri". Neznanac s interneta pozvao ju je da dođe u sirijski grad Raku i namamio da stupi u žensku IS brigadu u kojoj je bilo između 25 i 30 žena. Sve "grešnice" završavale su na mučenju koje je predvodila Um Hamza, čija pojava uliva strah u kosti. Kad ju je Kahadija prvi put videla, kaže, bila je prestravljena. "Ona nije normalna žena. Ogromna je, nosi pištolj, bič, nož, a imala je i burku", prisetila se Khadija. I nju su obučavali da zna da rukuje s oružjem, a od nje su mesečno tražili 200 dolara za hranu.

Kahadijina porodica je bila svesna da im je kćer zaglibila, ali nisu mogli ništa da učine da je odvrate i nagovore da se vrati kući.

Posebno je uporna bila majka. "Ona bi mi uvek govorila: 'Probudi se, pazi na sebe. Ti ideš, ali niti ne znaš gde', prisetila se majčinih reči devojka. Majčina upozorenja navela su je da s vremenom počne da preispituje svoje postupke i načela Islamske države."Na početku sam bila zadovoljna s onim što radim, osećala sam da imamo autoritet na ulicama. Ali onda sam se počela bojati, strašna mi je bila situacija u kojoj sam se našla. Čak sam se počela bojati i sama sebe", priča devojka.

"Najgore što sam videla bio je muškarac kojem su ispred mene odrubili glavu", prisetila se užasa. Okrutnost prema ženama koje su kažnjavali još su joj bile nepodnošljivija. Posebno je prezirala muškarca koji je bio zadužen da pronalazi žene za IS borce.Strani borci su bili jako brutalni prema ženama, čak i onda ako se za njih udaju. Bilo je slučajeva kada su žene nakon seksualnog zlostavljanja završavale u hitnoj pomoći", ispričala je za ona.

Zaključila je da se ona s fakultetskom diplomom našla na pogrešnom mestu pa se počela da pita šta uopšte radi. Nije mogla da podnese brutalnosti kojima su se članovi njene brigade ponosili.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar