У Србију увозе отровне виршле и млијеко

Ветеринарска гранична инспекција Србије спречила је у овој години увоз 8.546 килограма кобасица, салама, виршли и других полутрајних месних производа пуних отровних адитива.

Србија 07.10.2014 | 07:30
У Србију увозе отровне виршле и млијеко

Колико је оваквих производа успело да се „измигољи“ граничној контроли и заврши на домаћим трпезама, тешко је утврдити, али је чињеница да прерађевине од меса с претераном количином адитива који нису здрави нису једине штетне намирнице које увозници покушавају да протуре на домаће тржиште.

Уништавање робе

Како тврде у Министарству пољопривреде, ове године је због неисправне документације с граничног прелаза враћено и 18.760 кг млека и млечних производа.

- Гранична ветеринарска инспекција решењем забрањује увоз пошиљке, а одговорном лицу за пошиљку налаже једну од мера, а то је повраћај пошиљке испоручиоцу, или нешкодљиво уништавање пошиљке у одобреним објектима у Републици Србији. Све трошкове настале спровођењем наложених мера сноси увозник - кажу у Министарству пољопривреде.

Горан Паповић, председник Националне организације за заштиту потрошача, каже да Министарство пољопривреде  Србије мора да промени праксу и да, уместо што потрошаче обавештава колика је количина небезбедних производа заплењена, треба да им саопшти ко то и за кога увози лоше намирнице.

Открити произвођача

- Крајње је време да Министарство пољопривреде почне да саопштава ко је тај прерађивач, ко увозник који покушава да увезе такве производе како би се томе стало на пут. Ми можемо да позовемо потрошаче да тог трговца или увозника бојкотују, а не да нам шпекуланти годинама увозе шта хоће. Ако не кажемо ко су ти који то увозе и коме су ти лоши производи намењени, потрошачима не значи ништа информација о количини - истиче Паповић и подсећа да грађани никад нису сазнали ко је пре неколико година увозио неисправно месо из Аргентине и Бразила.

Извор: Курир

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Судија

07.10.2014 07:04

Неко увек стити лопове и криминалце у Србији. Или испису иницијале или ни то.

ОДГОВОРИТЕ