U Srbiju uvoze otrovne viršle i mlijeko

Veterinarska granična inspekcija Srbije sprečila je u ovoj godini uvoz 8.546 kilograma kobasica, salama, viršli i drugih polutrajnih mesnih proizvoda punih otrovnih aditiva.

Srbija 07.10.2014 | 07:30
U Srbiju uvoze otrovne viršle i mlijeko

Koliko je ovakvih proizvoda uspelo da se „izmigolji“ graničnoj kontroli i završi na domaćim trpezama, teško je utvrditi, ali je činjenica da prerađevine od mesa s preteranom količinom aditiva koji nisu zdravi nisu jedine štetne namirnice koje uvoznici pokušavaju da proture na domaće tržište.

Uništavanje robe

Kako tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ove godine je zbog neispravne dokumentacije s graničnog prelaza vraćeno i 18.760 kg mleka i mlečnih proizvoda.

- Granična veterinarska inspekcija rešenjem zabranjuje uvoz pošiljke, a odgovornom licu za pošiljku nalaže jednu od mera, a to je povraćaj pošiljke isporučiocu, ili neškodljivo uništavanje pošiljke u odobrenim objektima u Republici Srbiji. Sve troškove nastale sprovođenjem naloženih mera snosi uvoznik - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, kaže da Ministarstvo poljoprivrede  Srbije mora da promeni praksu i da, umesto što potrošače obaveštava kolika je količina nebezbednih proizvoda zaplenjena, treba da im saopšti ko to i za koga uvozi loše namirnice.

Otkriti proizvođača

- Krajnje je vreme da Ministarstvo poljoprivrede počne da saopštava ko je taj prerađivač, ko uvoznik koji pokušava da uveze takve proizvode kako bi se tome stalo na put. Mi možemo da pozovemo potrošače da tog trgovca ili uvoznika bojkotuju, a ne da nam špekulanti godinama uvoze šta hoće. Ako ne kažemo ko su ti koji to uvoze i kome su ti loši proizvodi namenjeni, potrošačima ne znači ništa informacija o količini - ističe Papović i podseća da građani nikad nisu saznali ko je pre nekoliko godina uvozio neispravno meso iz Argentine i Brazila.

Izvor: Kurir

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sudija

07.10.2014 07:04

Neko uvek stiti lopove i kriminalce u Srbiji. Ili ispisu inicijale ili ni to.

ODGOVORITE