Србији најпозитивнији извјештај

Од свих балканских земаља у процесу придруживања Србија ће добити најпозитивнији извештај Европске комисије, сазнају медији у седишту Уније у Бриселу.

Србија 06.10.2014 | 22:16
Србији најпозитивнији извјештај

Отварање поглавља 32 и 35 највероватније почетком следеће године, наводе извори агенције.

Тањугов извор истиче да је "Србија остварила највећи напредак од шест балканских земаља", чији се напори ка чланству у ЕУ оцењују годишњим извештајем Комисије.

Европска комисија ће објавити 8. октобра извештаје о напретку за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију, и одвојено за Косово, које се, према ранијем договору, третира засебно, али са звездицом и фуснотом.

Извештај Европске комисије за Србију, према Тањуговим изворима, неће садржати захтев да се Србија прикључи санкцијама против Русије.

"Односи Србије и Русије се уопште не помињу, а све приче о захтеву да се уведу санкције су бесмислице, које потичу из медија", рекао је Тањугу високи функционер ЕУ, блиско упознат са садржајем извештаја, кога ће у среду званично представити комесар за проширење Штефан Филе.

Овај функционер наводи да ће се у закључцима извештаја наћи констатација да Србија није до краја ускладила своју спољну политику са ЕУ, да се очекује да то постепено учини до формалног учлањења у ЕУ и да је то све што ЕК има да каже на ову тему.

О спољној политици Србије и њеном усклађивању са ЕУ у Бриселу ће бити речи и у петак, за када је заказан скрининг о поглављу које се односи на ову тему, а разговорима ће присуствовати и министар спољних послова Ивица Дачић.

Тањгови извори наводе да се у извештају веома позитивно оцењује успешно одржавање Параде поноса у Београду и да је тон целог документа у начелу похвалан.

Када је реч о отварању првих поглавља у процесу придруживања ЕУ, извештај неће садржати никакву конкретну препоруку Комисије.

"ЕК предлаже само почетак преговора о придруживању, а темпо отварања поглавља је у искључивој надлежности земаља чланица", кажу у Комисији.

Комесар Филе је, међутим, у недавном говору изнео свој лични став да би Србија пре краја ове године требало да отвори поглавље 32, које се тиче контроле јавних финансија, и поглавље 35, које је везано за Косово.

Уколико се амбасадори земаља чланица сагласе, у Бриселу ће половином децембра бити одржана међувладина конференција о отварању ових поглавља, али дипломатски извори кажу да је вероватније да ће одлука бити одложена за почетак следеће године.

Шансе да се поглавља отворе у децембру постоје, али поједине земље, упркос настојањима Италије, сматрају да је још рано за то, кажу Тањугови дипломатски извори.

Италија у овом полугођу председава ЕУ, а њени представници снажно подржавају што скорије отварање поглавља са Србијом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милос

06.10.2014 22:46

Србија је ваљда схватила да Западњаци у недоглед измисљају некакве услове за такозвани улазак у ЕУ. Прво измисле разлоге па онда за пар дана дају прогнозу, нема уласка ни за једну земљу Балкана у ЕУ најраније за дванаест година, онда иста та масинерија "похвали" Србију како испуњава све услове сто се тице ЕУ интереса. Донекле је то тацно. Све сто су тразили Србија је до сада испунила,поцевси од давања своје земље Косова и Метохије до бог зна докле. Све це то тако бити док ЕУ не оствари своје старе снове да српски народ нестане или да нестане Србија, какву народ не заслузује. Моцници узимају себи за право и Србији диктирају с ким це и како да сарадјује! Ако се буду слусала упуства ЕУ, Србија це изгубити политицке и економске пријатеље диљем света. У таквом стању це европска перспектива Србије бити непозељна. То је велика пропаст коју нам зеле у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ