Srbiji najpozitivniji izvještaj

Od svih balkanskih zemalja u procesu pridruživanja Srbija će dobiti najpozitivniji izveštaj Evropske komisije, saznaju mediji u sedištu Unije u Briselu.

Srbija 06.10.2014 | 22:16
Srbiji najpozitivniji izvještaj

Otvaranje poglavlja 32 i 35 najverovatnije početkom sledeće godine, navode izvori agencije.

Tanjugov izvor ističe da je "Srbija ostvarila najveći napredak od šest balkanskih zemalja", čiji se napori ka članstvu u EU ocenjuju godišnjim izveštajem Komisije.

Evropska komisija će objaviti 8. oktobra izveštaje o napretku za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, i odvojeno za Kosovo, koje se, prema ranijem dogovoru, tretira zasebno, ali sa zvezdicom i fusnotom.

Izveštaj Evropske komisije za Srbiju, prema Tanjugovim izvorima, neće sadržati zahtev da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije.

"Odnosi Srbije i Rusije se uopšte ne pominju, a sve priče o zahtevu da se uvedu sankcije su besmislice, koje potiču iz medija", rekao je Tanjugu visoki funkcioner EU, blisko upoznat sa sadržajem izveštaja, koga će u sredu zvanično predstaviti komesar za proširenje Štefan File.

Ovaj funkcioner navodi da će se u zaključcima izveštaja naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, da se očekuje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u EU i da je to sve što EK ima da kaže na ovu temu.

O spoljnoj politici Srbije i njenom usklađivanju sa EU u Briselu će biti reči i u petak, za kada je zakazan skrining o poglavlju koje se odnosi na ovu temu, a razgovorima će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjgovi izvori navode da se u izveštaju veoma pozitivno ocenjuje uspešno održavanje Parade ponosa u Beogradu i da je ton celog dokumenta u načelu pohvalan.

Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije.

"EK predlaže samo početak pregovora o pridruživanju, a tempo otvaranja poglavlja je u isključivoj nadležnosti zemalja članica", kažu u Komisiji.

Komesar File je, međutim, u nedavnom govoru izneo svoj lični stav da bi Srbija pre kraja ove godine trebalo da otvori poglavlje 32, koje se tiče kontrole javnih finansija, i poglavlje 35, koje je vezano za Kosovo.

Ukoliko se ambasadori zemalja članica saglase, u Briselu će polovinom decembra biti održana međuvladina konferencija o otvaranju ovih poglavlja, ali diplomatski izvori kažu da je verovatnije da će odluka biti odložena za početak sledeće godine.

Šanse da se poglavlja otvore u decembru postoje, ali pojedine zemlje, uprkos nastojanjima Italije, smatraju da je još rano za to, kažu Tanjugovi diplomatski izvori.

Italija u ovom polugođu predsedava EU, a njeni predstavnici snažno podržavaju što skorije otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milos

06.10.2014 22:46

Srbija je valjda shvatila da Zapadnjaci u nedogled izmisljaju nekakve uslove za takozvani ulazak u EU. Prvo izmisle razloge pa onda za par dana daju prognozu, nema ulaska ni za jednu zemlju Balkana u EU najranije za dvanaest godina, onda ista ta masinerija "pohvali" Srbiju kako ispunjava sve uslove sto se tice EU interesa. Donekle je to tacno. Sve sto su trazili Srbija je do sada ispunila,pocevsi od davanja svoje zemlje Kosova i Metohije do bog zna dokle. Sve ce to tako biti dok EU ne ostvari svoje stare snove da srpski narod nestane ili da nestane Srbija, kakvu narod ne zasluzuje. Mocnici uzimaju sebi za pravo i Srbiji diktiraju s kim ce i kako da saradjuje! Ako se budu slusala upustva EU, Srbija ce izgubiti politicke i ekonomske prijatelje diljem sveta. U takvom stanju ce evropska perspektiva Srbije biti nepozeljna. To je velika propast koju nam zele u EU.

ODGOVORITE