Сасвим лично о Огњену Тадићу

Знао сам критиковати Огњена Тадића. Оштро, преоштро. Чврсто вјерујући да та критика, ма колико непријатна по њега била, има своју функцију, јер он јесте политичар и треба поднијети и мишљења која му се не допадају. И кориговати се.

Република Српска 06.10.2014 | 21:00
Сасвим лично о Огњену Тадићу

Кад год бих га након тога срео, уљудно би се поздравио, понекад смо и расправљали о мојим критикама, људски; сучељавајући аргументе, без вике, фрке, љутње...

Толико у овом тексту о Огњену Тадићу као политичару, сада ћу о Огњену Тадићу, мом пријатељу са Српке радио телевизије, са којим сам четири године заједно радио.

Знам Огњена Тадића још из времена када је био адолесцент, када је са мање од 18 година био новинар Српске радио телевизије, када је бирао најтежа и најопаснија ратишта да са њих извјештава. И извјештавао је одлично.

Млад човјек, пун адреналина, патриотизма, родљубив. Од тих ратних времена сеже и његово пријатељство са Александром Вучићем, садашњим премијером Србије и тадашњим новинаром СРТ-а. На Палама је Вучић провео готово годину дана.

Тај млади Огњен Тадић отишао је по новинарском задатку у тадашњу Републику Српску Крајину. И ту је ухапшен, мимо свих норми ратовања, након чега је као новинар, мимо свих Женевских и осталих конвенција, завршио у једном од најгорих ратних затвора - сплитској Лори.

Тадић је заробљен у јануару 1993. г. у мјесту Пролићи, између Книна и Сиња, заједно са колегом Милованом Пејановићем. Био је кратко у сплитском затвору „Лора“, потом скоро пет мјесеци у сплитском затвору „Билице“, од чега четрдесет и пет дана у самици, док је посљедњих мјесец дана заробљеништва био у затвору у Ливну.
Дуго нисмо знали да ли је уопште жив. Да ли су га ЗЕНГЕ ликвидирале.

Хвала Богу, то се није десило. Након шест мјесеци проведених у најгорим затворима, Тадић  се вратио у Републику Српску и наставио са новинарским послом. Као и прије хапшења и логоровања. Чврст човјек.   

Данас, пуних 19 година након завршетка рата, нашли су се нељуди да Огњена Тадића оптуже да је „врбован док је био у сплитском затвору Лора“. Заиста, колики психопата мораш бити да изговориш или напишеш тако нешто болесно. А управо то написано је у летку који је против Тадића и осталих кандидата опозиционог Савеза за промјене освануо широм Бањалуке 6. октобра.

Јесте изборна кампања и овдје никада није чиста. Кампања је увијек прљава, али зар баш до те мјере да они који желе да задрже власт оваквим болесним оптужбама показују какве су и колике Звијери?! Показују и то се мора имати у виду.

Погледајмо сада ко су ти који оптужују Тадића болесним лажима и неистинама.

Зоран Новаковић Зенга    
Ти у својим редовима држе Зорана Новаковића Зенгу, особу која је као добровољац била  припадник Зенги, по злу чувене постројбе Хрватске војске.
Сви они, од Милорада Додика до Игора Радојичића, бранили су хрватског бојовника када сам открио ту скандалозну чињеницу. Чинили су то свакодневно, систематично и чврсто, лажући о његовој војној прошлости.

А документи Хрватског министарства одбране непобитно су свједочили да је Зоран Новаковић био припадник Зенги. Исти ти, Додик и Радојичић, су Зенгу поставили на позицију са које одлучује о судбини српских бораца, о њиховом смјештају, становима, помоћи. Исти тај Зенга био је годинама шеф изборног штаба СНСД-а у Бањалуци. А у кампањи је и сада.

Они који грозно лажу и кидишу на Огњена Тадића ћуте о усташким симболима јавно презентованим на РТРС-у.

На РТРС-у се Павелић уздизао у небеса као писац у емисији “Људовање”, (коју уређује Веселин Гатало), 7. фебруара ове године: на исти дан када су прије 72. године усташе у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Ратковац, поклале преко 2300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

Прољудовао је тада Гатало са својим гостом Предрагом Раосом, једним од учесника Хрватског прољећа 1971. године и потпуно небитним писцем и о Мили Будаку, који је, такође, представљен као врстан књижевник. Речено је и да је објешен, али не и зашто.

Будак је био усташки идеолог. У влади НДХ био је министар вјере и просвете, затим министар иностраних послова, те посланик у Берлину (1941.-43.).

На крају емисије је промовисан усташки грб.

Они који пљују Огњена Тадића ћуте о усташкој застави у Брчком, од прије два дана. И док се у Брчком промовише усташка застава, Додик се залаже за Херцег Босну у БиХ. А зна се да не могу у БиХ постојати и Херцег Босна и Република Српска. Ако има Херцег Босне нема Републике Српске.

Познато је то и Додику, који оваквим ставовима директно напада Уставно уређење БиХ и Републике Српске, што је кажњиво по Кривичном закону, члан 239.

Они који данас лажу о Огњену Тадићу, предали су оригиналну грађу о усташким злочинима над Србима Републици Хрватској. Која никада није признала да је у Јасеновачким логорима смрти убијено стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста...

Милорад Додик предао је Јасеновачку грађу 2000. године, која је годину касније уступљена Републици Хрватској.   

Они који данас лажу о Огњену Тадићу сервилни су пред хрватским новинарским „перима“, који о њима пишу панегирике. А они их хеликоптером возе, мимо свих рута, изнад Међугорја.

Дубоко поштујем Међугорје и убијеђен сам да Међугорје јесте истинско светиште.

Али, убијеђен сам и да је најгоре светогрђе изнад Међугорја показивати гордост, осионост, полтронство, тако што ћеш државним хеликоптером и државним новцем било ком новинару/особи показати колико ти је стало да му се додвориш. А Милорад Додик је управо то учинио.

Могао бих набрајати још сатима, али нема потребе за тим.

Огњен Тадић ће ову велику битку сигурно добити и постати предсједник РС.

Након чега ће он и његов рад бити изложени критици и потписника ових редова.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

србин

06.10.2014 19:27

нас будуци председник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палнац

06.10.2014 19:39

За разлику од Милокрада овај човјек је у рату борио се и патио са српски нараод а док је Додик шверцовао и опет има више културе од њега иако је био у заробљеништву. Ако Додик побиједи 100% се селим у иностранство јер са њим овде нема будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

06.10.2014 20:19

Огњене, само опуштено, медју својима си. Треме је све мање, најгоре је у почетку. На митинзима, говори из душе. Без увијања и превише паметних ријечи. Истакни да је СДС лидер савеза за промјене а не усамљена странка у борби за власт. Тражи савез народа са савезом за промјене. Објасни народу да без њихове подршке и изласка на изборе нема промјена. То је најважније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОМЈЕНЕ

06.10.2014 20:36

Упоредјивати ТАДИЦА који је осјетио све страхоте рата и ДОДИКА који је био ратни профитер је сулудо зато мој глас САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батко

06.10.2014 20:47

Нема везе са темом,али зна ли ико засто се вецерас на РТРС-у уместо осам кандидата у емисији ДЕБАТА појависе само двојица? РТРС изгледа заобилазе сви у сироком луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бн

06.10.2014 21:01

довољно је рец огњен тадиц знаци народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

06.10.2014 21:03

Велики поздрав за Огњена из цијеле Херцеговине. Сада вец моземо сигурно реци да је он од 12.октомбра пресједник Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

06.10.2014 21:12

ем фин, ем млад, нас, паметан, интелектуалац, српски борац, логорас, поштен, непоткупљив, одлучан у борби против режима, криминала, корупције, са визијом како даље и боље...пуна подршка, до побједе, Тадицу, а Баја и остали додићи нека иду у прошлост, нека фино самују, тамо негдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

06.10.2014 21:26

Аплауз за Васковица. Овакве летке треба одстампати и подијелити народу немају сви интернет да ово процитају,мада се све ово вец зна али на залост народ брзо заборави. ја се искрено надам да це велики србин побиједити а не тамо неки профитер. ваљда се народ мало опоаметијо мада и даље има оних који су увуцени у секту и додика гледају као у бога иако им он у лице псује матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

06.10.2014 21:45

Жив,здрав, радостан... на многаја љета, Огњене-будући предсједниче Републике Српске! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Република

06.10.2014 22:07

Висе Није Миле Додиг Вец Миле Будак А сви знамо каквоје зло цинијо миле будак Над Српским Народом Тоисто Ради нас миле будак Затосе Бори за Треци ентитет Зат будаце цес 12 Даплатис Заових 9 Година окупације Сопственог Народа И Насе Републике Српске Миле Будаце Готовси Прокуваси Само на Психијатриски Текст Иако Продјес Онда За Портира У Кумовој Фирми Итебицемо запевати Немате висе Будаце Додице Гооотовси Расбицемоте као Бугарску Скупстину Само хитне промене И Поцистит Земљу Од Сехтаског СНСДа Зивео Млади Председнице Свих Градјана Р. Српске Ане Као Миле Будак САМО ЗА КУМОВЕ И СВОЈ ДЗЕП Нема Висе Будаце Јадни Додице Готовси Поздрав Слободна Српска Републикаи Савез за Хитне Промјене Баја Мијењамоте Заувек Иди У Треци Ентитет Тамо И Припадас Истросенси лагањем илоповијом Омој Дезертеру Црнотисе Писе Непомозе Ниохар Висе .ЦЦЦЦ СДС ПОБЕДА ДРЗИСЕ ЗА СЛАМКУ СПАСА БАЈА ИЗА ОНО ТРЕЦЕ ЦЕТИ ПОМОЦ Слободна Српска Заувек Од Црвене Секте Милорада Будака Зивели Слозна Браца Републике Српске В.......Н

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

06.10.2014 22:09

БРАВО ВАСКЕ ЗА ПРОЗИВКУ АРХИВСКУ ГРАДЈУ ЈЕ ПРОДАО А НЕ ПРЕДАО ПОКОЉ У ДРАКУЛИЦУ ЊЕГОВИ МИНИСТРИ КАО НПР КАСИПОВИЦА ФАМИЛИЈА ТЈ ПРЕЦИ УЦЕСТВОВАЛИ У ПОКОЉУ А ОН ДОЛАЗИО ИСПРЕД ВЛАДЕ ДА СЕ ПОКЛОНИ САЦУВАЈ БОЗЕ ИТД И ОН ДА СЕ ПОРЕДИ СА ОГЊЕНОМ ТАДИЦ СРАМОТА ОГИ ДО ПОБЈЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

07.10.2014 00:35

Читам овај текст и размишљам : замислите, ово је Васковић написао, Васковић који без пардона напада све и сваког, који нико не остаје дужан и замислите ниједну замјерку није нашао Огњену. Зар вам то не говори какав је Огњен човјек? Достојанствен, поштен, образован, као што неко написа, срамота га је уопште поредити са... садашњим предсјеником (да се не изразим другачије). Огњене, ти си наш сљедећи предсједник, само нас ти можеш спасити од ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

07.10.2014 01:45

Тадиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

напред

07.10.2014 06:03

ОГЊЕНЕ СИГУРНА ЈЕ ПОБЈЕДА. НАРОД ПОШТЕНИ ЈЕ УЗ ТЕБЕ. ТИ ЋЕШ ПОБИЈЕДИТИ БЕЗ МИТА, ЈЕР НАРОД ЗЕЛИ ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

07.10.2014 07:11

браво Васке за текст...Оги...добијас мој глас....морас отјерати овог трактористу...срећноооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

07.10.2014 08:16

КУГА +КОЛЕРА = СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

07.10.2014 08:30

Тадицу само напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

07.10.2014 08:38

Одувијек ме је Огњен Тадић подсјећао на Александра Вучића. Тадића сам упознао на Палама, а Вучића док сам обилазио Сарајево на путу Пале-Илиџа. Обојица су дјеца Српске радикалне странке и дијеле исту харизму, самоувјереност, оштрину и јако изражену интелигенцију. Вучић је увелико корача путем који му је, по мом дубоком увјерењу, судбина, а Тадић се у међувремену мало повукао. Срећом по Републику Српску, од судбине се побјећи не може. Тадићу, Предсједниче, вријеме је да се покажеш и докажеш, а на нама је да препознамо, подржимо и сачувамо најбоље међу нама! Ако то нисмо у стању и треба да пропаднемо и нестанемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

07.10.2014 08:45

Радио је свој посао као и свако други у рату. Какве то везе има с ратовањем? Носио је камеру а не пуску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Лакташима се рушио Милошевић

07.10.2014 09:38

"Догађајима који су се одиграли 5. октобра 2000. године претходила је велика припрема. Нико од милион људи који су тог дана били у Београду није се, тек тако, пробудио и дошао на идеју да оде у престоницу и спали зграду парламента. У сеоској кафани у Лакташима, у Републици Српској, одржан је 4. октобра састанак британских обавештајаца, службеника ЦИА и представника ВОЈ-а, а Британци су као телохранитеље водили и екипу специјалаца САС. На том последњем састанку требало је донети коначне одлуке о ономе шта ће се дешавати следећег дана. Људи из војне обавештајне службе су јасно рекли: "Чак и ако Милошевић позове војску да изађе на улице, Врховна команда неће послушати"", рекао је Тим Маршал у једном интервјуу. (Телеграф)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обојене

07.10.2014 10:00

У Лакташима се рушио Милошевић Значи зато се Лакташки "вођа" боји "обојених" јер је и он бојио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле циган змињак

07.10.2014 10:31

Зато то време Баја је сверцовао све и сваста и био пун као брод. Опсс..заборавио сам да је баја спаситељ Српске и српског рода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

07.10.2014 10:58

До побједе са Огњеном Тадицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

богдановић

07.10.2014 14:23

Зашто опозиција не поднесе кривичну пријаву против Додика због коришћења хеликоптера за страначке скупове и возикање хрватских новинара? Тешко је вјеровати да би тужилаштво нешто урадило, али пријава остаје као доказ. Ако тужилаштво не реагује за рецимо годину, онда опозиција скупи све кривичне пријаве које је написала и сазове конференцију за штампу, на којој прикаже детаље. Тужилаштво може трабуњати да је то притисак на њега, али нека трабуњају шта хоће, већина свјесних у Републици Српској зна да су тужилаштва легла криминала. Што опозиција не прикаже и јавно подијеле све кривичне пријаве које је до сада поднијела против владајућих? Ако до са да није ништа урађено неће ни бити, нека барем покажу људима ако су нешто урадили. Имам осјећај да се опозиција није претргла радећи, тешко је адвокатима у опозицији одвојити вријеме да нешто џаба ураде. Што би то радили када могу за то вријеме одерати неког клијента? Да опозиција више ради него што узалудно прича, било би и више резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

07.10.2014 15:53

Будуци председник

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

08.10.2014 03:37

не хвалим сдс али за огњена би требали сви гласати требао би промијенити и РС и СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

08.10.2014 07:48

Богдановићу, зато што и опозиција има коње за ту трку. Тако се штите криминални послови обје стране. А тужилаштво корумпирано.

ОДГОВОРИТЕ