Sasvim lično o Ognjenu Tadiću

Znao sam kritikovati Ognjena Tadića. Oštro, preoštro. Čvrsto vjerujući da ta kritika, ma koliko neprijatna po njega bila, ima svoju funkciju, jer on jeste političar i treba podnijeti i mišljenja koja mu se ne dopadaju. I korigovati se.

Republika Srpska 06.10.2014 | 21:00
Sasvim lično o Ognjenu Tadiću

Kad god bih ga nakon toga sreo, uljudno bi se pozdravio, ponekad smo i raspravljali o mojim kritikama, ljudski; sučeljavajući argumente, bez vike, frke, ljutnje...

Toliko u ovom tekstu o Ognjenu Tadiću kao političaru, sada ću o Ognjenu Tadiću, mom prijatelju sa Srpke radio televizije, sa kojim sam četiri godine zajedno radio.

Znam Ognjena Tadića još iz vremena kada je bio adolescent, kada je sa manje od 18 godina bio novinar Srpske radio televizije, kada je birao najteža i najopasnija ratišta da sa njih izvještava. I izvještavao je odlično.

Mlad čovjek, pun adrenalina, patriotizma, rodljubiv. Od tih ratnih vremena seže i njegovo prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem, sadašnjim premijerom Srbije i tadašnjim novinarom SRT-a. Na Palama je Vučić proveo gotovo godinu dana.

Taj mladi Ognjen Tadić otišao je po novinarskom zadatku u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. I tu je uhapšen, mimo svih normi ratovanja, nakon čega je kao novinar, mimo svih Ženevskih i ostalih konvencija, završio u jednom od najgorih ratnih zatvora - splitskoj Lori.

Tadić je zarobljen u januaru 1993. g. u mjestu Prolići, između Knina i Sinja, zajedno sa kolegom Milovanom Pejanovićem. Bio je kratko u splitskom zatvoru „Lora“, potom skoro pet mjeseci u splitskom zatvoru „Bilice“, od čega četrdeset i pet dana u samici, dok je posljednjih mjesec dana zarobljeništva bio u zatvoru u Livnu.
Dugo nismo znali da li je uopšte živ. Da li su ga ZENGE likvidirale.

Hvala Bogu, to se nije desilo. Nakon šest mjeseci provedenih u najgorim zatvorima, Tadić  se vratio u Republiku Srpsku i nastavio sa novinarskim poslom. Kao i prije hapšenja i logorovanja. Čvrst čovjek.   

Danas, punih 19 godina nakon završetka rata, našli su se neljudi da Ognjena Tadića optuže da je „vrbovan dok je bio u splitskom zatvoru Lora“. Zaista, koliki psihopata moraš biti da izgovoriš ili napišeš tako nešto bolesno. A upravo to napisano je u letku koji je protiv Tadića i ostalih kandidata opozicionog Saveza za promjene osvanuo širom Banjaluke 6. oktobra.

Jeste izborna kampanja i ovdje nikada nije čista. Kampanja je uvijek prljava, ali zar baš do te mjere da oni koji žele da zadrže vlast ovakvim bolesnim optužbama pokazuju kakve su i kolike Zvijeri?! Pokazuju i to se mora imati u vidu.

Pogledajmo sada ko su ti koji optužuju Tadića bolesnim lažima i neistinama.

Zoran Novaković Zenga    
Ti u svojim redovima drže Zorana Novakovića Zengu, osobu koja je kao dobrovoljac bila  pripadnik Zengi, po zlu čuvene postrojbe Hrvatske vojske.
Svi oni, od Milorada Dodika do Igora Radojičića, branili su hrvatskog bojovnika kada sam otkrio tu skandaloznu činjenicu. Činili su to svakodnevno, sistematično i čvrsto, lažući o njegovoj vojnoj prošlosti.

A dokumenti Hrvatskog ministarstva odbrane nepobitno su svjedočili da je Zoran Novaković bio pripadnik Zengi. Isti ti, Dodik i Radojičić, su Zengu postavili na poziciju sa koje odlučuje o sudbini srpskih boraca, o njihovom smještaju, stanovima, pomoći. Isti taj Zenga bio je godinama šef izbornog štaba SNSD-a u Banjaluci. A u kampanji je i sada.

Oni koji grozno lažu i kidišu na Ognjena Tadića ćute o ustaškim simbolima javno prezentovanim na RTRS-u.

Na RTRS-u se Pavelić uzdizao u nebesa kao pisac u emisiji “Ljudovanje”, (koju uređuje Veselin Gatalo), 7. februara ove godine: na isti dan kada su prije 72. godine ustaše u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Ratkovac, poklale preko 2300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

Proljudovao je tada Gatalo sa svojim gostom Predragom Raosom, jednim od učesnika Hrvatskog proljeća 1971. godine i potpuno nebitnim piscem i o Mili Budaku, koji je, takođe, predstavljen kao vrstan književnik. Rečeno je i da je obješen, ali ne i zašto.

Budak je bio ustaški ideolog. U vladi NDH bio je ministar vjere i prosvete, zatim ministar inostranih poslova, te poslanik u Berlinu (1941.-43.).

Na kraju emisije je promovisan ustaški grb.

Oni koji pljuju Ognjena Tadića ćute o ustaškoj zastavi u Brčkom, od prije dva dana. I dok se u Brčkom promoviše ustaška zastava, Dodik se zalaže za Herceg Bosnu u BiH. A zna se da ne mogu u BiH postojati i Herceg Bosna i Republika Srpska. Ako ima Herceg Bosne nema Republike Srpske.

Poznato je to i Dodiku, koji ovakvim stavovima direktno napada Ustavno uređenje BiH i Republike Srpske, što je kažnjivo po Krivičnom zakonu, član 239.

Oni koji danas lažu o Ognjenu Tadiću, predali su originalnu građu o ustaškim zločinima nad Srbima Republici Hrvatskoj. Koja nikada nije priznala da je u Jasenovačkim logorima smrti ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma, Hrvata antifašista...

Milorad Dodik predao je Jasenovačku građu 2000. godine, koja je godinu kasnije ustupljena Republici Hrvatskoj.   

Oni koji danas lažu o Ognjenu Tadiću servilni su pred hrvatskim novinarskim „perima“, koji o njima pišu panegirike. A oni ih helikopterom voze, mimo svih ruta, iznad Međugorja.

Duboko poštujem Međugorje i ubijeđen sam da Međugorje jeste istinsko svetište.

Ali, ubijeđen sam i da je najgore svetogrđe iznad Međugorja pokazivati gordost, osionost, poltronstvo, tako što ćeš državnim helikopterom i državnim novcem bilo kom novinaru/osobi pokazati koliko ti je stalo da mu se dodvoriš. A Milorad Dodik je upravo to učinio.

Mogao bih nabrajati još satima, ali nema potrebe za tim.

Ognjen Tadić će ovu veliku bitku sigurno dobiti i postati predsjednik RS.

Nakon čega će on i njegov rad biti izloženi kritici i potpisnika ovih redova.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

srbin

06.10.2014 19:27

nas buduci predsednik..

ODGOVORITE
Name

Palnac

06.10.2014 19:39

Za razliku od Milokrada ovaj čovjek je u ratu borio se i patio sa srpski naraod a dok je Dodik švercovao i opet ima više kulture od njega iako je bio u zarobljeništvu. Ako Dodik pobijedi 100% se selim u inostranstvo jer sa njim ovde nema budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

06.10.2014 20:19

Ognjene, samo opušteno, medju svojima si. Treme je sve manje, najgore je u početku. Na mitinzima, govori iz duše. Bez uvijanja i previše pametnih riječi. Istakni da je SDS lider saveza za promjene a ne usamljena stranka u borbi za vlast. Traži savez naroda sa savezom za promjene. Objasni narodu da bez njihove podrške i izlaska na izbore nema promjena. To je najvažnije.

ODGOVORITE
Name

PROMJENE

06.10.2014 20:36

Uporedjivati TADICA koji je osjetio sve strahote rata i DODIKA koji je bio ratni profiter je suludo zato moj glas SAVEZU ZA PROMJENE

ODGOVORITE
Name

Batko

06.10.2014 20:47

Nema veze sa temom,ali zna li iko zasto se veceras na RTRS-u umesto osam kandidata u emisiji DEBATA pojavise samo dvojica? RTRS izgleda zaobilaze svi u sirokom luku.

ODGOVORITE
Name

za bn

06.10.2014 21:01

dovoljno je rec ognjen tadic znaci narod

ODGOVORITE
Name

hercegovina

06.10.2014 21:03

Veliki pozdrav za Ognjena iz cijele Hercegovine. Sada vec mozemo sigurno reci da je on od 12.oktombra presjednik Srpske

ODGOVORITE
Name

ranko

06.10.2014 21:12

em fin, em mlad, nas, pametan, intelektualac, srpski borac, logoras, pošten, nepotkupljiv, odlučan u borbi protiv režima, kriminala, korupcije, sa vizijom kako dalje i bolje...puna podrška, do pobjede, Tadicu, a Baja i ostali dodići neka idu u prošlost, neka fino samuju, tamo negdje...

ODGOVORITE
Name

miki

06.10.2014 21:26

Aplauz za Vaskovica. Ovakve letke treba odstampati i podijeliti narodu nemaju svi internet da ovo procitaju,mada se sve ovo vec zna ali na zalost narod brzo zaboravi. ja se iskreno nadam da ce veliki srbin pobijediti a ne tamo neki profiter. valjda se narod malo opoametijo mada i dalje ima onih koji su uvuceni u sektu i dodika gledaju kao u boga iako im on u lice psuje mater.

ODGOVORITE
Name

Бојана

06.10.2014 21:45

Жив,здрав, радостан... на многаја љета, Огњене-будући предсједниче Републике Српске! :)

ODGOVORITE
Name

Slobodna Republika

06.10.2014 22:07

Vise Nije Mile Dodig Vec Mile Budak A svi znamo kakvoje zlo cinijo mile budak Nad Srpskim Narodom Toisto Radi nas mile budak Zatose Bori za Treci entitet Zat budace ces 12 Daplatis Zaovih 9 Godina okupacije Sopstvenog Naroda I Nase Republike Srpske Mile Budace Gotovsi Prokuvasi Samo na Psihijatriski Tekst Iako Prodjes Onda Za Portira U Kumovoj Firmi Itebicemo zapevati Nemate vise Budace Dodice Goootovsi Rasbicemote kao Bugarsku Skupstinu Samo hitne promene I Pocistit Zemlju Od Sehtaskog SNSDa Ziveo Mladi Predsednice Svih Gradjana R. Srpske Ane Kao Mile Budak SAMO ZA KUMOVE I SVOJ DZEP Nema Vise Budace Jadni Dodice Gotovsi Pozdrav Slobodna Srpska Republikai Savez za Hitne Promjene Baja Mijenjamote Zauvek Idi U Treci Entitet Tamo I Pripadas Istrosensi laganjem ilopovijom Omoj Dezerteru Crnotise Pise Nepomoze Niohar Vise .CCCC SDS POBEDA DRZISE ZA SLAMKU SPASA BAJA IZA ONO TRECE CETI POMOC Slobodna Srpska Zauvek Od Crvene Sekte Milorada Budaka Ziveli Slozna Braca Republike Srpske V.......N

ODGOVORITE
Name

bluka

06.10.2014 22:09

BRAVO VASKE ZA PROZIVKU ARHIVSKU GRADJU JE PRODAO A NE PREDAO POKOLJ U DRAKULICU NJEGOVI MINISTRI KAO NPR KASIPOVICA FAMILIJA TJ PRECI UCESTVOVALI U POKOLJU A ON DOLAZIO ISPRED VLADE DA SE POKLONI SACUVAJ BOZE ITD I ON DA SE POREDI SA OGNJENOM TADIC SRAMOTA OGI DO POBJEDE

ODGOVORITE
Name

Mia

07.10.2014 00:35

Čitam ovaj tekst i razmišljam : zamislite, ovo je Vasković napisao, Vasković koji bez pardona napada sve i svakog, koji niko ne ostaje dužan i zamislite nijednu zamjerku nije našao Ognjenu. Zar vam to ne govori kakav je Ognjen čovjek? Dostojanstven, pošten, obrazovan, kao što neko napisa, sramota ga je uopšte porediti sa... sadašnjim predsjenikom (da se ne izrazim drugačije). Ognjene, ti si naš sljedeći predsjednik, samo nas ti možeš spasiti od ovih.

ODGOVORITE
Name

Grof

07.10.2014 01:45

Tadic

ODGOVORITE
Name

napred

07.10.2014 06:03

OGNJENE SIGURNA JE POBJEDA. NAROD POŠTENI JE UZ TEBE. TI ĆEŠ POBIJEDITI BEZ MITA, JER NAROD ZELI PROMJENE.

ODGOVORITE
Name

vuk

07.10.2014 07:11

bravo Vaske za tekst...Ogi...dobijas moj glas....moras otjerati ovog traktoristu...srećnoooo

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

07.10.2014 08:16

KUGA +KOLERA = SNSD

ODGOVORITE
Name

zvornik

07.10.2014 08:30

Tadicu samo napred

ODGOVORITE
Name

Logika

07.10.2014 08:38

Oduvijek me je Ognjen Tadić podsjećao na Aleksandra Vučića. Tadića sam upoznao na Palama, a Vučića dok sam obilazio Sarajevo na putu Pale-Ilidža. Obojica su djeca Srpske radikalne stranke i dijele istu harizmu, samouvjerenost, oštrinu i jako izraženu inteligenciju. Vučić je uveliko korača putem koji mu je, po mom dubokom uvjerenju, sudbina, a Tadić se u međuvremenu malo povukao. Srećom po Republiku Srpsku, od sudbine se pobjeći ne može. Tadiću, Predsjedniče, vrijeme je da se pokažeš i dokažeš, a na nama je da prepoznamo, podržimo i sačuvamo najbolje među nama! Ako to nismo u stanju i treba da propadnemo i nestanemo!

ODGOVORITE
Name

slobo

07.10.2014 08:45

Radio je svoj posao kao i svako drugi u ratu. Kakve to veze ima s ratovanjem? Nosio je kameru a ne pusku!

ODGOVORITE
Name

U Laktašima se rušio Milošević

07.10.2014 09:38

"Догађајима који су се одиграли 5. октобра 2000. године претходила је велика припрема. Нико од милион људи који су тог дана били у Београду није се, тек тако, пробудио и дошао на идеју да оде у престоницу и спали зграду парламента. У сеоској кафани у Лакташима, у Републици Српској, одржан је 4. октобра састанак британских обавештајаца, службеника ЦИА и представника ВОЈ-а, а Британци су као телохранитеље водили и екипу специјалаца САС. На том последњем састанку требало је донети коначне одлуке о ономе шта ће се дешавати следећег дана. Људи из војне обавештајне службе су јасно рекли: "Чак и ако Милошевић позове војску да изађе на улице, Врховна команда неће послушати"", рекао је Тим Маршал у једном интервјуу. (Телеграф)

ODGOVORITE
Name

Obojene

07.10.2014 10:00

U Laktašima se rušio Milošević Znači zato se Laktaški "vođa" boji "obojenih" jer je i on bojio?

ODGOVORITE
Name

dule cigan zminjak

07.10.2014 10:31

Zato to vreme Baja je svercovao sve i svasta i bio pun kao brod. Opss..zaboravio sam da je baja spasitelj Srpske i srpskog roda.

ODGOVORITE
Name

Bojana

07.10.2014 10:58

Do pobjede sa Ognjenom Tadicem.

ODGOVORITE
Name

bogdanović

07.10.2014 14:23

Zašto opozicija ne podnese krivičnu prijavu protiv Dodika zbog korišćenja helikoptera za stranačke skupove i vozikanje hrvatskih novinara? Teško je vjerovati da bi tužilaštvo nešto uradilo, ali prijava ostaje kao dokaz. Ako tužilaštvo ne reaguje za recimo godinu, onda opozicija skupi sve krivične prijave koje je napisala i sazove konferenciju za štampu, na kojoj prikaže detalje. Tužilaštvo može trabunjati da je to pritisak na njega, ali neka trabunjaju šta hoće, većina svjesnih u Republici Srpskoj zna da su tužilaštva legla kriminala. Što opozicija ne prikaže i javno podijele sve krivične prijave koje je do sada podnijela protiv vladajućih? Ako do sa da nije ništa urađeno neće ni biti, neka barem pokažu ljudima ako su nešto uradili. Imam osjećaj da se opozicija nije pretrgla radeći, teško je advokatima u opoziciji odvojiti vrijeme da nešto džaba urade. Što bi to radili kada mogu za to vrijeme oderati nekog klijenta? Da opozicija više radi nego što uzaludno priča, bilo bi i više rezultata.

ODGOVORITE
Name

Sima

07.10.2014 15:53

Buduci predsednik

ODGOVORITE
Name

borac rs

08.10.2014 03:37

ne hvalim sds ali za ognjena bi trebali svi glasati trebao bi promijeniti i RS i SDS

ODGOVORITE
Name

СС

08.10.2014 07:48

Богдановићу, зато што и опозиција има коње за ту трку. Тако се штите криминални послови обје стране. А тужилаштво корумпирано.

ODGOVORITE