Референдум против концесија

Прикупљање потписа за референдум против давања хрватских аутопутева у концесију почеће у суботу и трајаће две седмице, најављено је данас у Загребу.

Регион 06.10.2014 | 18:32
Референдум против концесија

Прикупљање потписа организовало је више хрватских синдиката и организација цивилног друштва окупљених у иницијативу "Не дамо наше аутоцесте".

Они сматрају да су аутопутеви од стратешког интереса за земљу, да је давање у концесију почетак друге приватизационе пљачке, као и да њихов дуг треба решити другачије.

Путеви су хрватски развојни пројекат који потпомаже туризам и привреду и не смемо их дати у концесију. Иако није на нама да нудимо решења, мислимо да би репрограм кредита који долазе на наплату на рок од тридесет година или давање могућности грађанима да купе обвезнице било боље решење од давања концесије, рекао је председник Независног синдиката путара Мијат Савић на конференцији за новинаре.

Прикупљање потписа трајаће две седмице, а за његов успех потребно је прикупити око 370.000 потписа грађана. Тражи се измена Закона о цестама како би се у њега уврстио члан у којем би писало да су јавне цесте стратешки интерес Хрватске и да их је забрањено давати у концесију за јавне услуге. Влада, с друге стране, сматра да је монетизација аутопутева кључна за обуздавање јавног дуга.

Министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Синиша Хајдаш Дончић изјавио је данас да је захтев за одржавање референдума легитимно право организатора, али је упитао која је алтернатива томе.

"Шта би сад требало - престати давати концесије и за све друго, у целој Европи", упитао је министар.

Он је објаснио да су саветници за монетизацију које је ангажовала Влада анализирали како најбоље решити дуг који тренутно износи око четири милијарде евра.

Тај дуг би, како је рекао, до 2038. године могао да достигне осам милијарди евра.

"Ако можемо добити један део прихода одмах и затворити неповољне кредите, зашто то не учинити", додао је Хајдаш Дончић и оценио да је све остало ствар емоција. Влада од концесије очекује око три милијарде евра.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

06.10.2014 16:47

МАЛА БИЈЕДНА ПРЕКОСАВСКА НАЦИЈА...ПОЗНАТА ПО УСТАШТВУ, ПАВЕЛИЋУ, ТОМПСОНУ, ЈАСЕНОВЦУ....МРЖЊИ ПРЕМА СРБИМА, ЋИРИЛИЦИ И ПРАВОСЛАВЉУ... САМИ ПАЛИ САМИ СЕ УБИЛИ...КАЖЕ СТАРА СРПСКА ПОСЛОБИЦА. ЕНО ИМ ВАТИКАН НЕКА ИХ ЧУПА ИЗ ПАКЛА! ШТА НАС БРИГА ЗА ЊИХОВИМ ПУТЕБИМА, СТРАНПУТИЦАМА И ПРОМАШАЈИМА. СРЕЋАН ИМ ПУТ У ПАКАО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

балканисти

07.10.2014 07:10

"Нација" која је развалила онакву Југославију! Онда су наставили разваљивати сами себе. На све друге гледају с висине а не виде да не вриједе ни пет пара. Медјутим, има их који и виде па је тако у Сплиту прије пар година освануо графит "Мало нас је ал' смо говна". Да ли смо ми ишта бољи?

ОДГОВОРИТЕ