Referendum protiv koncesija

Prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja hrvatskih autoputeva u koncesiju počeće u subotu i trajaće dve sedmice, najavljeno je danas u Zagrebu.

Region 06.10.2014 | 18:32
Referendum protiv koncesija

Prikupljanje potpisa organizovalo je više hrvatskih sindikata i organizacija civilnog društva okupljenih u inicijativu "Ne damo naše autoceste".

Oni smatraju da su autoputevi od strateškog interesa za zemlju, da je davanje u koncesiju početak druge privatizacione pljačke, kao i da njihov dug treba rešiti drugačije.

Putevi su hrvatski razvojni projekat koji potpomaže turizam i privredu i ne smemo ih dati u koncesiju. Iako nije na nama da nudimo rešenja, mislimo da bi reprogram kredita koji dolaze na naplatu na rok od trideset godina ili davanje mogućnosti građanima da kupe obveznice bilo bolje rešenje od davanja koncesije, rekao je predsednik Nezavisnog sindikata putara Mijat Savić na konferenciji za novinare.

Prikupljanje potpisa trajaće dve sedmice, a za njegov uspeh potrebno je prikupiti oko 370.000 potpisa građana. Traži se izmena Zakona o cestama kako bi se u njega uvrstio član u kojem bi pisalo da su javne ceste strateški interes Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge. Vlada, s druge strane, smatra da je monetizacija autoputeva ključna za obuzdavanje javnog duga.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da je zahtev za održavanje referenduma legitimno pravo organizatora, ali je upitao koja je alternativa tome.

"Šta bi sad trebalo - prestati davati koncesije i za sve drugo, u celoj Evropi", upitao je ministar.

On je objasnio da su savetnici za monetizaciju koje je angažovala Vlada analizirali kako najbolje rešiti dug koji trenutno iznosi oko četiri milijarde evra.

Taj dug bi, kako je rekao, do 2038. godine mogao da dostigne osam milijardi evra.

"Ako možemo dobiti jedan deo prihoda odmah i zatvoriti nepovoljne kredite, zašto to ne učiniti", dodao je Hajdaš Dončić i ocenio da je sve ostalo stvar emocija. Vlada od koncesije očekuje oko tri milijarde evra.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

06.10.2014 16:47

МАЛА БИЈЕДНА ПРЕКOСАВСКА НАЦИЈА...ПОЗНАТА ПО УСТАШТВУ, ПАВЕЛИЋУ, ТОМПСОНУ, ЈАСЕНОВЦУ....МРЖЊИ ПРЕМА СРБИМА, ЋИРИЛИЦИ И ПРАВОСЛАВЉУ... САМИ ПАЛИ САМИ СЕ УБИЛИ...КАЖЕ СТАРА СРПСКА ПОСЛOBИЦА. ЕНО ИМ ВАТИКАН НЕKA ИХ ЧУПА ИЗ ПАКЛА! ШТА НАС БРИГА ЗА ЊИХОВИМ ПУТЕБИМА, СТРАНПУТИЦАМА И ПРОМАШАЈИМА. СРЕЋАН ИМ ПУТ У ПАКАО!!!

ODGOVORITE
Name

balkanisti

07.10.2014 07:10

"Nacija" koja je razvalila onakvu Jugoslaviju! Onda su nastavili razvaljivati sami sebe. Na sve druge gledaju s visine a ne vide da ne vrijede ni pet para. Medjutim, ima ih koji i vide pa je tako u Splitu prije par godina osvanuo grafit "Malo nas je al' smo govna". Da li smo mi išta bolji?

ODGOVORITE